Agentko Mayo (na sliki igralka Jessica Chastain v tej vlogi) številni primerjajo z likom bipolarne Ciine agentke Carrie Mathison iz serije Homeland, ki jo sicer redno spremlja tudi ameriški predsednik Barack Obama. Foto: Reuters
Agentko Mayo (na sliki igralka Jessica Chastain v tej vlogi) številni primerjajo z likom bipolarne Ciine agentke Carrie Mathison iz serije Homeland, ki jo sicer redno spremlja tudi ameriški predsednik Barack Obama. Foto: Reuters
Kompleks v Abbottabadu, kjer so ameriški specialci ubili bin Ladna. Foto: Reuters

Mlado in odločno agentko "Mayo", ki jo v filmu režiserke Kathryn Bigalow upodablja Jessica Chastain, njeni kolegi opisujejo kot bojevito in naporno, kar pa je nekatere njene kolegice razjezilo, češ zakaj je to pomembno.
"Ni nobena mis simpatičnosti, a to niti ni potrebno pri lovu na Osamo bin Ladna," je njena nekdanja sodelavka pri ameriški obveščevalni agenciji (CIA) povedala za The Washington Post. "Sploh veste, koliko Ciinih agentov je kretenov?" sprašuje druga. "Če bi to pomenilo diskvalifikacijo, bi šla celotna nacionalna tajna služba."

Agentka, katere pravo ime in identiteta ostajata tajna, je stara nekaj čez 30 let, letos so jo spregledali pri napredovanju, s kolegi pa se je udarila glede tega, kdo si lahko lasti zasluge za izsleditev nekdanjega vodje Al Kaide v pakistanskem Abbottabadu, kjer so ga maja lani ubile posebne sile ZDA. Agentka je začela delati za Cio še pred 11. septembrom 2001, v letih pred napadom pa je bila nameščena v Islamabadu, kjer je skušala razkriti mrežo kurirjev, ki so jo nazadnje pripeljali do bin Ladna.

Desetletje dolg lov
Čeprav je bilo v desetletje dolg lov za bin Ladnom vpletenih na tisoče ljudi, Postovi viri iz Cie priznavajo, da je bil "Mayin" doprinos ključen. Po napadu na bin Ladnov kompleks ji je agencija podelila medaljo za posebne zasluge in ji dala bonus k plači.
A "Maya" je kolege razjezila, ko se je na nagrado odzvala v skupinskem elektronskem pismu, v katerem je druge v agenciji obtožila, da so jo ovirali pri delu. ("Skušali ste me blokirati. Kregali ste se z mano. Samo jaz si zaslužim nagrado," je zapisala v odgovoru na obvestilo o nagradi.) Kolege je še dodatno razburila vsa pozornost, ki je je bila deležna.

Agentka je v No Easy Day, knjigi o akciji v Abbottabadu, ki jo je napisal nekdanji pripadnik elitne mornariške enote Tjulnjev Matt Bissonnette, imenovana "Jen".

Zero Dark Thirty je Bigelowova posnela na krilih uspeha Bombne misije (The Hurt Locker, 2008), vojnem filmu, ki ji je prinesel prvega oskarja. Ko je bil bin Laden ubit, je režiserka delala pri projektu o neuspešnih poskusih iskanja nekdanjega prvega moža Al Kaide.
Independent poroča, da je scenarist Mark Boal scenarij raztrgal in začel znova, film pa so začeli snemati že leto dni po bin Ladnovi smrti. V ameriške kinematografe prihaja ta teden, potem ko so njegovo premiero odložili, da bi se izognili obtožbam, da skuša prinesti zmago Obami na volitvah, saj je bil ameriški predsednik tisti, ki je napad ukazal.

Film dviga prah
Film je kljub temu kontroverzen - ne samo zato, ker naj bi poveličeval in upravičeval uporabo mučenja pri zasliševanju osumljencev. Bigelowova in Boal sta se namreč srečala s predstavniki Bele hiše, Pentagona in Cie, vključno z agentko, na kateri temelji lik Maye. Boalu, ki je tudi novinar, so razkazali Ciin "bunker", kjer so misijo načrtovali, in za to priložnost postavljeno bin Ladnovo skrivališče, kjer so specialci vadili napad.

Lani je republikanski predsednik odbora za domovinsko varnost pozval k preiskavi, če je Obamova administracija omogočila filmskim ustvarjalcem dostop do zaupnih podatkov, kar sta Boal in Bigelowova zanikala. Poteka pa interna Ciina preiskava o tem, koliko stikov so imeli njeni agentje s filmarji.
Spodaj si lahko ogledate napovednik za film Zero Dark Thirty.