3. junija bo slovensko retrospektivo na 16. TIFF-u odprl film Nočno življenje (2016) Damjana Kozoleta, tako da bosta na ogled še režiserjev prvenec Usodni telefon (1987) in Rezervni deli (2003). Foto: Vertigo
3. junija bo slovensko retrospektivo na 16. TIFF-u odprl film Nočno življenje (2016) Damjana Kozoleta, tako da bosta na ogled še režiserjev prvenec Usodni telefon (1987) in Rezervni deli (2003). Foto: Vertigo
Houston, imamo problem!
Med sedmimi filmi, ki potujejo v Transilvanijo, je tudi dokumentarno-fikcijski film Žige Virca, naslovljen Houston, imamo problem! (2016), ki predstavlja vesoljski program predsednika nekdanje Jugoslavije Josipa Broza Tita. Foto: Promocijsko gradivo

Romunski mednarodni filmski festival Transilvanija (TIFF) je bil ustanovljen leta 2002 v mestu Cluj-Napoca. Z leti se je razvil v pomemben filmsko-kulturni dogodek v Romuniji in predstavlja enega od najbolj obiskanih letnih dogodkov v regiji, letos pa se obeta njegova 16. izvedba. Slovenska retrospektiva, izvedena pod okriljem Slovenskega filmskega centra (SFC), bo prvi obširni pregled slovenskih filmov na romunskih tleh.

Mini retrospektiva Kozoletovih filmov
Slovenski fokus bo 3. junija odprl film Nočno življenje (2016) Damjana Kozoleta - v okviru slovenske retrospektive bo potekala namreč tudi mini retrospektiva njegovih filmov, ki so jo naslovili 3x3 Kozole. Poleg režiserjevega lanskega filma bodo predvajali še njegov prvenec Usodni telefon (1987) in Rezervne dele (2003), so sporočili iz SFC-ja.

Celotni program 16. mednarodnega filmskega festivala Transilvania si lahko pogledate tukaj.


Zrele, mlade in klasične stvaritve
Vinko Möderndorfer bo na festivalu zastopan s celovečernim filmom Inferno (2014), ki tematizira novodobno izkoriščanje delavcev, Jan Cvitkovič pa s filmom Šiška Deluxe (2015), ki ponuja "zabavno zgodbo o poslovnem uspehu in pravi sreči".

Predstavila se bo tudi nova generacija slovenskih režiserjev s svojimi prvenci, in sicer Rok Biček z Razrednim sovražnikom (2013), prodorno zgodbo o krhkosti današnjih mladih ljudi, Sonja Prosenc s filmom Drevo (2014) oziroma subtilno zgodbo o krvnem maščevanju in Žiga Virc z dokumentarno-fikcijskim filmom Houston, imamo problem! (2016), ki predstavlja vesoljski program predsednika nekdanje Jugoslavije Josipa Broza - Tita.

Slovenija-ZDA-Nemčija
Za zaključek slovenske retrospektive pa so pri SFC-ju izbrali dokumentarni film Blue Velvet Revisited nemškega režiserja Petra Braatza, ki že več kot 20 let živi v Sloveniji in je na začetku svoje ustvarjalne poti leta 1986 spremljal snemanje filma Davida Lyncha Blue Velvet.

16. mednarodni filmski festival Transilvanija (TIFF) bo v Cluj-Napoci potekal od 2. do 11. junija.