Doreen Lawrence in njen sin Stuart Lawrence na spominski slovesnosti v počastitev 25. obletnice umora Stephena Lawrencea v Londonu. Foto: EPA
Doreen Lawrence in njen sin Stuart Lawrence na spominski slovesnosti v počastitev 25. obletnice umora Stephena Lawrencea v Londonu. Foto: EPA

Dramo o umoru temnopoltega najstnika je leta 1999 režiral Paul Greengrass.

Nadaljevanje v obliki treh epizod bo prikazalo boj Stephenovih staršev za dosego pravice, poroča britanski BBC. Izvirno zgodbo bo danes prikazal televizijski kanal ITV. V današnji program, v katerem bodo znova predvajali dramo iz leta 1999, uvrščajo tudi pogovor v živo, naslovljen Stephen Lawrence: Se je Velika Britanija spremenila?

Po pisanju BBC-ja bo drama z naslovom Stephen, ki jo pripravlja ITV, v rasno motiviranem napadu v Londonu upodabljala dogodke iz leta 2006, 13 let po Stephenovi smrti leta 1993. Nova serija bo prikazala, kako je detektiv Clive Driscoll, ki je tesno sodeloval z družino Lawrence, sestavil preiskavo, ki je privedla do obsodbe dveh moških več kot 18 let po Stephenovi smrti.

"Življenje, ničvredno pred zakonom"
"Ko je bil umorjen moj sin, ga je policija videla kot zločinca, ki je pripadal tolpi. Moj sin je bil stereotipiziran. Bil je temnopolt, potem mora biti zločinec, zato so začeli preiskovati njega in nas. Zločin mojega sina je bil, da je hodil po cesti in iskal avtobus, ki bi ga odpeljal domov. Naš zločin je živeti v državi, kjer pravosodni sistem podpira rasistične morilce nedolžnih ljudi. Toda vseeno smo sledili vsem korakom, a so se nam vrata zapirala druga za drugimi. Ko smo končno sprožili zadevo pred sodiščem, smo ugotovili, da je bilo sojenje travestija, odločalo se je, preden je bila izgovorjena prva beseda. In zakaj? Da v tej državi temnopoltim ljudem pojasnimo, da pred zakonom njihovo življenje ni vredno nič,"
v filmu med drugim pove mama umorjenega.

Serijo bo režiral Alrick Riley, ki je sodeloval pri Raziskovalcih na delu: NCIS, scenarij pa sta napisala Joe Cottrell Boyce in Frank Cottrell Boyce. Greengrass bo tokrat v vlogi izvršnega producenta.