Sean Penn ni ljubitelj življenja pod žarometi, a se s Charlize Theron kar pogosto pojavljata na družabnih dogodkih. Foto: EPA
Sean Penn ni ljubitelj življenja pod žarometi, a se s Charlize Theron kar pogosto pojavljata na družabnih dogodkih. Foto: EPA

Nagrado, ki jo podeljuje Francoska filmska akademija, si je 54-letni Penn zaslužil kot živa filmska legenda. "Je legendarni igralec, politični aktivist in izjemen režiser," piše v utemeljitvi priznanja.

Kot "samosvoji ikoni ameriškega filma" bodo Pennu častnega cezarja podelili med uradno podelitvijo nagrad, ki bo 20. februarja v Parizu, zgolj dva dni pred podelitvijo ameriških oskarjev.

Penn se lahko pohvali z oskarjema za vlogi v filmih Skrivnostna reka (2003) in Milk (2008). Je aktivist, ki je med drugim odločno nastopil proti politiki Georgea W. Busha, podprl istospolne poroke in ustvaril fundacijo, ki je pomagala žrtvam potresa na Haitiju leta 2010.

V 80. letih je bil Penn, ki se je na tv-zaslonih prvič pojavil sredi 70. v epizodi serije Hišica v preriji, ki jo je režiral njegov oče Leo Penn, poročen s popzvezdnico Madonno, med letoma 1996 in 2010 pa je bil v zvezi z Robin Wright, s katero sta bila poročena in imata dva otroka.

Od lani je njegova partnerica igralka Charlize Theron, s katero imata posvojenega sina.