Ksenija Marinković in Živko Anočić v prizoru iz filma. Foto: Spletna stran filma/Nikola Predović
Ksenija Marinković in Živko Anočić v prizoru iz filma. Foto: Spletna stran filma/Nikola Predović
Nina Ivanišin
Vlogo ljubimke Davorke igra Nina Ivanišin, znana po vlogi v filmski drami Slovenka, za katero je bila večkrat mednarodno nagrajena. Foto: Spletna stran filma/Nikola Predović
Miki Manojlović
Srbski igralec Miki Manojlović, najbolj znan po vlogah v filmih Emirja Kusturice, igra enega od bratov v središču zgodbe filma Naj ostane med nama. Foto: Spletna stran filma/Nikola Predović

Film Naj ostane med nami (Neka ostane među nama), nastal v koprodukciji Hrvaške, Slovenije in Srbije, bodo v slovenskih kinematografih začeli predvajati drevi. Del mednarodne igralske zasedbe je tudi Nina Ivanišin.

Več o filmu na uradni spletni strani, kjer lahko najdete tudi napovednik.
Režiser Rajko Grlić v filmu razkrije zgodbo, sestavljeno iz več manjših, vsakdanjih zgodb, ki jih je mogoče zaslediti v vsakem dnevnem časpisu. Opisuje dogodke v premožnejših družinah, ki, čeprav so skriti, povzročajo bolečino.

Film prikaže zgodbo o dveh bratih iz Zagreba, njunih ženah, ljubimkah in otrocih, ki ne poznajo svojih bioloških očetov. Dvojna življenja in večplastna razmerja spletejo grenko-sladko zgodbo o srditem iskanju ljubezni in sreče ter o neusahljivi strasti. Razkrije tudi naključne, a vendar usodne posledice, do katerih pride, ko se nekdo znajde v tuji postelji.

Prešuštniki kot nekdanji revolucionarji
Režiser meni, da so prešuštniki dandanes zamenjali vlogo kršilcev iz preteklosti - revolucionarjev, upornikov in vizionarjev. Po sodobni sociologiji je razburljivost upora, mamljivost kršenja pravil in nevarnost tavanja v neznano danes zamenjala pustolovščina, imenovana prešuštvo.

Psihiatri razkrivajo, da se za potrebo po pobegu iz vsakdanjega življenja skriva močan, težko razumljiv in predvidljiv spolni nagon, ki žene k ustvarjanju ali uporu. Režiser pravi, da spoštuje neznanski vložek energije in domišljije, ki ga ljudje namenijo dvojnemu življenju. Pogosto postane to uporniški in ustvarjalni presežek njihovega življenja. To je tudi njegov osebni razlog za nastanek tega filma.

Režiserjevo stališče deli tudi scenarist Ante Tomić, ki pravi, da človek med delanjem filma beži od podajanja kakršnih koli naukov in od ustvarjanja sklepov. Na predstavitvi sta Grlić in Tomić še povedala, da je trajalo pisanje scenarija skoraj dve leti, na poskusni projekciji v ZDA pa da je film naletel na veliko odobravanje občinstva.

Igralci navdušeni nad scenarijem
Hrvaška igralka Nataša Dorčić je razkrila, da je režiser vlogo ljubice pred samim začetkom snemanja prilagodil posebej zanjo. Dodala je še, da je biti ljubica danes najtežja oblika ljubezni, ki se lahko zgodi ženski, ki sprejme drugo mesto.

Igralska kolegica Ksenija Marinković je pohvalila scenarij, ki je napisan v naravni logiki življenjskih situacij, saj se je v vlogi nepopustljive prevarane žene srednjih let odlično znašla.

Vlogo ljubimke Davorke igra Nina Ivanišin, znana po vlogi v filmski drami Slovenka, za katero je bila večkrat mednarodno nagrajena. Tudi ona se je pridružila pohvalam na račun scenarija in povedala, da je bilo snemanje s takšno zasedbo zanjo nepozabna izkušnja. V filmu o človeških usodah v vlogi bratov Nikole in Braca igrata Miki Manojlović in Bojan Navojec, igralka Daria Lorenci pa se je znašla v vlogi ljubice.