Ivanišinova, ki je nase opozorila že med študijem (dobila je Severjevo nagrado za študenta), je za zdaj bolj kot filmu zapisana gledališču. Foto: Vertigo/Emotionfilm
Ivanišinova, ki je nase opozorila že med študijem (dobila je Severjevo nagrado za študenta), je za zdaj bolj kot filmu zapisana gledališču. Foto: Vertigo/Emotionfilm
Damjan Kozole
Kozole je na tiskovni konferenci povedal še, da je film med drugim posnel tudi zato, da 'bi se ljudje spomnili, da Slovenija obstaja' in da bi bilo manj zapletov tipa Slovenija/Slovaška. Šele pozneje je ugotovil, da 'Slovenka' pomeni tudi 'Slovakinjo' ... (Toliko o ironiji). Foto: EPA
Nagrade filmskega festivala v Valenciji
Tako kot v Cannesu tudi v Valencii festivalskim nagradam pravijo palme. Foto: Mostra de Valencia

Festival filmov z območja Sredozemlja se je v svoji 30. izdaji začel 16. oktobra, končal pa včeraj zvečer s podelitvijo nagrad. V tekmovalnem programu je bilo 12 filmov, med njimi tudi en slovenski - kakopak celovečerec Slovenka režiserja Damjana Kozoleta. (Verjetno se še vsi spominjamo, da je Kozole je na tem festivalu leta 2006 za film Delo osvobaja že dobil veliko nagrado (grand prix) in nagrado za najboljšega režiserja).

Slovenka je 1. oktobra odprla 12. festival slovenskega filma (FSF) v Portorožu. Istega dne je novi Kozoletov celovečerec krenil na pot po slovenskih kinodvoranah.

Nihče ni prerok v domovini?
Na tiskovni konferenci pred projekcijo filma je Kozole "potožil", da so film, ki so ga ameriški kritiki zelo lepo sprejeli, številni domači "sesuli" ter da je bil celo obtožen "patološkega sovraštva do žensk". Vseeno pa je film, je dodal, našel pot do publike in ima v domovini kar dobro gledanost.

Izjava o pohvalnih recenzijah iz tujine ni bila iz trte zvita. Kritik ameriškega Varietyja je denimo zapisal, da je "naslovna junakinja ena največjih preračunljivk, kar jih je s svojo milino obsijalo filmsko platno", Screen International pa je ocenil, da "je Slovenka dobra metafora za sumljive vrednote kapitalizma, ki se širijo po novi Evropi".

Nino Ivanišin so ameriški in kanadski mediji označili za "pravi zaklad". "Z dolgimi črnimi lasmi in obrazom, ki skriva čustva, nam ponuja ganljivo in osupljivo igro. Z malo sreče lahko postane velika mednarodna zvezda in je definitivno eden od številnih razlogov, da si ogledate ta izreden film," je zapisal dnevnik Film Dose.

Film je zgodba o študentki Aleksandri, ki se na skrivaj prodaja pod šifro "Slovenka". Film je nastal v slovensko-nemško-hrvaško-srbski koprodukciji, soscenarista sta Ognjen Sviličić in Matevž Luzar, direktor fotografije Aleš Belak, glasbo je napisal duo Silence. V filmu igrajo še Peter Musevski, Primož Pirnat, Maruša Kink, Uroš Fürst, Aljoša Kovačič, Dejan Spasić in drugi.

Producenti filma so RS Vertigo/Emotionfilm, Neue Mediopolis Film, RTV Slovenija, filmska hiša Baš Čelik, 4 Film in Pro Ba. Kot koprodukcijska hiša je sodelovala FS Viba film, sofinancirali paso ga Filmski sklad RS, Medienboard Berlin Brandenburg, Filmski center Srbije, hrvaško ministrstvo za kulturo.

Festivalska turneja
Slovenka je imela avgusta odmevno svetovno premiero na Sarajevskem filmskem festivalu, na severnoameriškem kontinentu pa na festivalu v Torontu. Film so videli na filmskem festivalu v Reykjaviku, v tekmovalnem programu festivala filmske kamere v Bitoli, na festivalu Raindance v Londonu, na največjem azijskem filmskem festivalu v Pusanu, v tekmovalnem programu 25. filmskega festivala v Varšavi in še kje.

Ostali nagrajenci
Veliki zmagovalec sobotnega večera je bil film Amanecer de un sueño (Zbujanje iz sna) Freddyja Mas Franqueze, ki je dobil nagrado za najboljši domači celovečerec, ter film Malamuerte, ki je bogatejši za palme za najboljšo režijo, fotografijo in žensko vlogo v domačem filmu (Ruth Gabriel).

V mednarodni sekciji je zlato palmo dobil alžirsko-francoski film Harragas (r.: Merzac Allouache), srebrno pa palestinsko-izraelski Ajami (r.: Scandar Copti in Yaron Shani). "Protiutež" Nini Ivanišin, torej najboljši igralec, je postal Italijan Kim Rossi Stuart, in sicer za vlogo v filmu Questione di cuore.