"Nobeno presenečenje ne bi smelo biti, da je film spektakularno slab. Navsezadnje je to Lindsay Lohan, veliko zanimivejša v tabloidih, kot je bila kadar koli kot igralka" - The Hollywood Reporter. Foto: Reuters

Prosim, ne pijte vsakič, ko kateri izmed obeh glavnih igralcev zvrne vodko, ali vsakič, ko Lohanova poskrbi za povsem monotono podano repliko - v uredništvu nočemo biti krivi za kakšno smrt zaradi zastrupitve z alkoholom.

The Huffington Post
"V primerjavi z Lohanovo je imela Elizabeth Taylor boke. In občasno v obdobju, ki ga pokriva film, je imela še veliko več kot to." Foto: Reuters
Kaj vloga - veliko neprijaznega bi se dalo povedati že o obleki, ki jo je Lindsay izbrala za premiero filma. Foto: Reuters

Že dolgo kakšen "samo" televizijski film ni bil deležen tolikšne pozornosti kot Liz & Dick, visokoproračunska epopeja o viharnem življenju in ljubezni Elizabeth Taylor in Richarda Burtona. Razsodba ameriških kritikov je zdaj znana: Lindsay Lohan je v vlogi hollywoodske ikone "pogorela na celi črti". V očeh javnosti je veljalo, da je vloga vijoličastooke dive za 26-letno igralko po seriji tabloidnih škandalov priložnost za vrnitev v milost filmskega sveta - in priložnost je, kot kaže, zapravila.

The Hollywood Reporter je film Liz & Dick opisal kot "križanca med prometno nesrečo in skečem za Saturday Night Live", Lindsayin prispevek pa kot "beden": "Liz & Dick je hkrati grozovita polomija in instantna klasika v kategoriji nenamerne komedije."

The New York Daily News (malo manj strupeno) piše, da film ljubezenski zgodbi Taylorjeve in Burtona dodaja pridih teatralnosti in jo iz diamantov degradira na steklene perlice. "Najlažje bi bilo reči, da je glavna težava filma v tem, da Lohanova pač ni Liz Taylor. In jasno, da ni - ampak ne izključno po lastni krivdi. Ne obstaja ravno veliko igralk - ali žensk - ki bi lahko vsem v sobi vzele dih že s tem, da stopijo vanjo."

Newsday presoja, da Lohanova svoje dialoge izpelje "pridno po scenariju, povsem kompetentno in včasih leseno", je pa res, da se skozi film sprehodi "kot v spanju".

Kje so obline?
Iz slik se zdi, da so svoje delo več kot solidno opravili vsaj filmski kostumografi in maskerji. Pa so ga res? "Od daleč, in mogoče še bolj, ko je bila mlajša in njeno zloglasno 'žuranje' še ni pustilo sledi na njenem obrazu, je Lohanova Elizabeth Taylor na neki način podobna," piše The San Francisco Chronicle. "Ampak to niti približno ni dovolj, da bi bila kredibilna. Nihče ni denimo niti poskušal posneti igralkine postave. V nasprotju z Lohanovo je imela boke. In občasno v obdobju, ki ga pokriva film, je imela še veliko več kot to. Poustvarjeni prizor iz "Virginie Woolf" je absurden: videti je, kot da si Burton zbadljivke izmenjava s 14-letnim fantkom v preobleki."

Vse recenzije sicer niso bile tako enoglasno zlobne. Variety denimo piše, da je film "glede na vse pravzaprav še kar dober".

Križi in težave otroških zvezd
Ustvarjalci filma niso pozabili (neštetokrat) poudariti, da Lindsay Lohan in Elizabeth Taylor druži podobno ozadje: obe sta že rano mladost preživeli pod žarometi, pozneje pa pod drobnogledom javnosti preživljali razpade ljubezenskih zvez in se spopadali z drugimi težavami v zasebnem življenju. Lindsay je pred kamero prvič stala pri enajstih letih, zaradi česar je bila - po besedah filmskega Richarda Burtona, 44-letnega Novozelandca Granta Bowlerja - "logična izbira" za vlogo Taylorjeve. "Predstavljam si, da je bilo za Lindsay, ki je odraščala na snemanjih, na snemanjih pisala domače naloge, spala pred televizijo med čakanjem na začetke snemanj in tako dalje, vse skupaj zelo instinktiven proces," je izjavil za NY Daily News. "Precej bolj domače se počuti v svoji prikolici ali na snemanju kot v resničnem življenju."

Sorodni duši?
Lohanova je za Mirror razkrila, da se je morala za vlogo po treh letih brezdelja - v tem času je prestala izlet na odvajanje v kliniki Betty Ford, več pogojnih kazni zaradi vožnje v v vinjenem stanju in en incident s krajo v trgovini - pošteno boriti. "Vlogo v Liz & Dick sem si tako zelo prizadevala dobiti zato, ker se v njej zelo najdem: od življenja pred očmi javnosti do obsedenosti medijev z njo in kompleksnih razmerij v njenem življenju - da ljubezni do diamantov niti ne omenjam!"

Prosim, ne pijte vsakič, ko kateri izmed obeh glavnih igralcev zvrne vodko, ali vsakič, ko Lohanova poskrbi za povsem monotono podano repliko - v uredništvu nočemo biti krivi za kakšno smrt zaradi zastrupitve z alkoholom.

The Huffington Post