izlet je bil edini film tekmovalnega programa, ki je v Sarajevu doživel svojo svetovno premiero. Foto:
izlet je bil edini film tekmovalnega programa, ki je v Sarajevu doživel svojo svetovno premiero. Foto:
Nina Rakovec
Film je nastajal tri leta, prvo snemanje je zaradi težav s produkcijo odpadlo.
Slovenski "road trip" v Sarajevu

Film je uvrščen v tekmovalni program celovečercev, v katerem se za glavno nagrado poteguje deset filmov. Ali bo žirija, ki ji letos predseduje izraelski režiser Ari Folman - verjetno se spomnimo njegovega izjemnega Valčka z Baširjem -, srce Sarajeva podelila prav Izletu, bomo zvedeli v soboto zvečer.

Izlet je zgodba o Živi, Andreju in Gregorju, ki so najboljši prijatelji še iz srednje šole. Gregor je vojak, ki se odpravlja na misijo v Afganistan, Živa odhaja na študij v tujino, Andrej pa je homoseksualec, ki sovraži vse po vrsti, tudi samega sebe. Odločijo se, da gredo na izlet v Primorje, kot so to počeli, ko so bili še v srednji šoli.

Ko prispejo, se napijejo. Živa in Gregor se začneta ljubiti, kar vnese napetost v njihov odnos, medtem ko Andrej ne ve, kaj se v resnici dogaja in zasmehuje vse, najbolj pa Gregorja in njegove ideale o vojski. Konflikt se zaostri, ko Živa v napadu besa uniči njihov šotor in odkrije skrivnost, ki razbesni Andreja. Takrat pa nastane prava težava - Živa ne odhaja na študij v tujino, lagala jima je, ker ni želela, da bi jo pomilovala, vsebino filma povzema spletna stran festivala.

"Road trip" s podlago bivanjske problematike
"Zgodbo sem napisal pri devetnajstih letih in takrat je bila to pripoved o srednješolcih. Če se je prej vse vrtelo okrog zaključka srednje šole, gre zdaj za konec nekega obdobja, na neki način mladosti," je na današnji tiskovni konferenci v Sarajevu povedal Gazvoda. "Predvsem je to film o prijateljih, o čustvih, ki so se spletla med njimi, in o zadnjem izletu, ki ga sklenejo narediti "za stare čase'." S filmom je mladi režiser poskušal podati predmisel, da se mladina v Sloveniji sicer zaveda vseh težav družbe in sveta okrog sebe, da pa obenem nima občutka, da lahko glede tega tudi kaj naredi.

Še en film, posnet s fotoaparatom
V filmu, nastalem s pomočjo Filmskega sklada RS, posnetem pa "gverilsko", za manj kot 200 tisoč evrov in s Cannonovim fotoaparatom 7D, so nastopili Nina Rakovec, Jure Henigman in Luka Cimprič.
Gazvoda, sicer znan po svojih literarnih delih, v katerih se na prvoosebni način ukvarja z vsakdanjo bivanjsko problematiko svojih vrstnikov, se je podpisal pod režijo, scenarij in scenografijo, kostume pa si je zamislila Nadja Bedjanič.

Bučen aplavz sarajevskega občinstva
Film je ob navzočnosti slovenske ekipe svetovno premiero doživel v dvorani Narodnega gledališča. V dvorani je pred projekcijo diva evropske kinematografije, Charlotte Rampling, egiptovski pisateljici in režiserki Hali Lotfy podelila nagrado fundacije Katrin Cartlidge.
Sam Izlet je bil po poročanju Milene Jakovljevič, ki skrbi za stike z javnostjo, sprejet z vsesplošnim navdušenjem. "Celotna ekipa filma je izjemno zadovoljna, saj takšnega odziva nismo pričakovali, vsi so nam neverjetno naklonjeni, aplavz je bil izjemen... Z eno besedo - fantastično!", je večer komentirala Nina Rakovec, Gazvoda pa je premiero prav tako opisal kot "sanjsko".

Slovenski "road trip" v Sarajevu