Mnogi so osem let živeli in dihali z mafijskim šefom, ki so ga pestili tudi napadi panike. Foto: HBO
Mnogi so osem let živeli in dihali z mafijskim šefom, ki so ga pestili tudi napadi panike. Foto: HBO
Razvpiti zadnji prizor, ki oboževalcem serije ni prinesel zadoščenja ali vsaj zaključka. Foto: Reuters
Lincolnov tunel
V uvodni špici se Tony vozi iz New Yorka v Jersey skozi Lincolnov tunel, ki je najbolj prometen na svetu. Foto: HBO
Newjerseyjska cestninska postaja
Še en prizor iz uvodne špice - najbolj prometna cestna postaja v ZDA, kjer Tony vzame listek za plačilo cestnine. Foto: HBO

Skoraj dva tedna po predvajanju zadnje epizode Sopranovih se zdi, da je odvisnost od nadaljevanke močnejša kot kdajkoli, saj se horde oboževalcev zgrinjajo v Jersey, da bi si ogledali "resnične" spomenike televizijske mafijske uspešnice.

Hočem sedeti v istem separeju kot Tony!
Za mnoge se potovanje začne tam, kjer se je serija končala. Posel v restavraciji, kjer se je osrednji lik Tony Soprano zadnjič pogovoril z družino v finalu serije, ki še danes buri duhove, cveti. Spomnimo se razvpitega zadnjega prizora iz nadaljevanke: ekran kar naenkrat počrni, medtem ko se Tony z družino usede za večerjo v lokalu Holsten's, oboževalci pa so prepuščeni svoji domišljiji. Ne le da hočejo oboževalci obedovati v gostišču Holsten's (ki je v resnici slaščičarna v Bloomfieldu), hočejo tudi sedeti v istem separeju, v katerem je Tony, izmišljeni newjerseyjski mafijski šef, poslušal pesem Don't Stop Believin' zasedbe Journey.

Solastnik omenjene gostilne Chris Carley je povedal, da telefon zvoni ves čas, ljudje hočejo rezervirati mize in sprašujejo, če lahko rezervirajo "tisti" separe in če se pri njih da kupiti spominske majice. Carley, ki je tam dva dni spremljal snemanje zadnjih prizorov, sedaj posluša pogovore oboževalcev o "koncu brez konca".

Stranke si želijo podoživeti Tonyjevo zadnjo večerjo in si privoščiti čebulne obročke, ki jih je Tony tako hvalil (dobijo jih za 2,5 dolarja), ne morejo pa poslušati džuboksa, ki so ga tja prinesli samo za potrebe snemanja. Carleyju se zdi še posebej smešno, ko se hočejo ljudje slikati v "točno tistem" separeju.

Z več emmyji nagrajena serija se je osredinjala na življenje prej omenjenega mafijskega šefa Tonyja Soprana in njegovo družino, prizore pa so od leta 1999, ko so serijo začeli predvajati, snemali po vsem (sicer ne ravno "fotogeničnem") Jerseyju.

Brez zaključka se je teže posloviti
Roland T. Rust, predstojnik oddelka za trženje na Univerzi v Marylandu, meni, da je del očaranosti nad Sopranovimi tudi odsotnost pravega konca. Rust je za AP povedal: "Prav zato, ker ni bilo nekega zaključka, se ljudje teže poslovijo od serije."

Na avtobusni izlet po "državi vrtov"
Goreči oboževalci se za 42 dolarjev lahko podajo tudi na izlet z avtobusom na temo Sopranovi. Na izletu si ogledajo 46 lokacij, kjer so snemali nadaljevanko. Popoldanski izleti za naslednja dva konca tedna so že razprodani. Odhod izletniških avtobusov je z Midtowna na Manhattnu, ki nato čez Lincolnov tunel pripeljejo v Jersey (to je tudi izhodišče Tonyjeve vožnje v znameniti uvodni špici). Nato si oboževalci ogledajo izmišljeno Satrialejevo mesnico v Kearnyju in gostilno pod zračnim mostom Pulaski v Jersey Cityju, kjer so ustrelili Tonyjevega nečaka Christopherja. Za mnoge je vrhunec Satin Dolls, striptiz klub, ki je kulisa za Tonyjev Bada Bing.

Vpliv Sopranovih celo v predsedniški kampanji
A obsedenost s Sopranovimi se ne konča pri New Jerseyju. Spletno nalaganje pesmi Don't Stop Believin' je poskočilo za kar 371 odstotkov v tednu po tem, ko so pesem Journeyjev predvajali v zadnjem prizoru nadaljevanke, so sporočili iz Nielsen SoundScan. Tudi za oglas v kampanji predsedniške kandidatke Hillary Rodham Clinton so si idejo sposodili pri Sopranovih ...

A. K.