Festival bo prihodnje leto namesto običajnih enajst trajal sedem dni. Foto: EPA
Festival bo prihodnje leto namesto običajnih enajst trajal sedem dni. Foto: EPA

V torek so razkrili festivalski program.

Filmski festival Sundance, ki ima svoje prostore v Park Cityju v ameriški zvezni državi Utah, bo prvi večji filmski festival, ki bo predstavil filme, nastale med epidemijo in o epidemiji covida-19, ki je zajela svet.

Čeprav je letošnje leto povsem drugačno, je festival zasnovan tako, da – kot običajno – predstavlja platformo za filmske ustvarjalce. Vsak film, ki ga bomo predstavili na festivalu, bo dobil svoj trenutek, da bo zasijal.

Kim Yutani

"Čeprav je letošnje leto povsem drugačno, je festival zasnovan tako, da – kot običajno – predstavlja platformo za filmske ustvarjalce. Vsak film, ki ga bomo predstavili na festivalu, bo dobil svoj trenutek, da bo zasijal," pravi direktorica festivala Kim Yutani.

Festival bo prihodnje leto namesto običajnih enajst trajal sedem dni, na njem bodo prikazali 72 filmov, medtem ko so jih na letošnjem okoli 120, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Imeli bodo štiri tekmovalne programe in običajne sekcije, med njimi Premiere in V žarišču. "Ob zavedanju, da bo treba preoblikovati tokratni festival, je za nas resnično pomembno, da ohranjamo neko splošno obliko festivala," je besede programske direktorice povzel DPA.

Filmski festival Sundance ima svoje prostore v Park Cityju v ameriški zvezni državi Utah. Foto: EPA
Filmski festival Sundance ima svoje prostore v Park Cityju v ameriški zvezni državi Utah. Foto: EPA

Skupaj so na festival prijavili več kot 3500 celovečernih filmov. Programska direktorica festivala je priznala, da na začetku zbiranja filmskih predlogov za letošnji festival ni vedela, kakšen bo odziv, koliko filmov bo pravzaprav na voljo. Filmarji so jim večino svojih del poslali šele sredi septembra.

Prikazali bodo tudi filma In the Earth, grozljivko o virusu, ki jo je v 15 dneh v avgustu posnel Ben Wheatley, in dokumentarni film In the Same Breath, ki raziskuje prizadevanja kitajske vlade v Vuhanu ob izbruhu epidemije.

Več kot polovico filmov predstavljajo prvenci
S prvenci bodo festival osvetlili Robin Wright s filmom Land, Rebecca Hall s filmom Passing, Jerrod Carmichael s filmom On the Count of Three in glasbenik Questlove s filmom Summer of Soul. Po pisanju DPA-ja letos več kot polovico filmov predstavljajo prvenci. "Mislim, da je v tej skupini avtorjev veliko že prepoznavnih imen, kot sta Questlove in Rebecca Hall. Tu pa so tudi filmski ustvarjalci, za katere boste slišali prvič. In prav ta element odkritja je nekaj, kar nas še posebej navdušuje," je povedala Kim Yutani.

S prvencem se bo na festivala predstavila tudi Robin Wright. Foto: Reuters
S prvencem se bo na festivala predstavila tudi Robin Wright. Foto: Reuters

Natanko polovico filmov festivala Sundance 2021 je po pisanju DPA-ja režirala ena ali več ustvarjalk, pri 51 odstotkih filmov režijo podpisujejo nebelopolti režiserji oziroma režiserke. Programska direktorica festivala ob tem dodaja, da je izmed 3500 na festival prijavljenih filmov le 27 odstotkov režirala ena ali več žensk, 42 odstotkov pa eden ali več nebelopoltih režiserjev.

"Globalni portret življenja na našem planetu"
Med filmi, ki jih bodo prikazali na festivalu, je tudi dokumentarni film Life in a Day 2020, ki ga je produciral Ridley Scott in režiral Kevin Macdonald. Gre za nadaljevanje dokumentarnega filma iz leta 2011 Življenje v dnevu, ki ga je prav tako produciral Scott. Film je "globalni portret življenja na našem planetu", v njem je uporabljenih tisoč videoposnetkov, ki so jih posamezniki posneli na en julijski dan. Poslali so več kot 300.000 posnetkov, ki prikazujejo, kako so se ljudje po vsem svetu prilagodili življenju med pandemijo.

Prikazali bodo tudi Amy Tan: Unintended Memoir, zadnji film Jamesa Redforda, oktobra letos umrlega Redfordovega sina.

Festival bo potekal od 28. januarja do 3. februarja.