Trekiji so se že 30. aprila množično zbrali na slavnostni premieri filma v Los Angelesu. Foto: EPA
Trekiji so se že 30. aprila množično zbrali na slavnostni premieri filma v Los Angelesu. Foto: EPA
Leonard Nimoy
Leonard Nimoy, ki je v tv-različici prvi upodobil napol Vulkanca Spocka, si je spet nadel špičasta ušesa in kot gost nastopil v vlogi starejšega Spocka. Mladega Spocka v filmu igra Zachary Quinto. Foto: EPA
Zvezdne steze
Zvezdne steze so v slovenske kinematografe prvi konec tedna privabile nekaj več kot 4.000 gledalcev. Foto: Kolosej

Ta številka je daleč presegla začetne zaslužke vseh prejšnjih 10 filmov iz serije in tudi v drugem tednu hollywoodske poletne sezone se filmu obeta dober obisk. Skupaj s štirimi milijoni zaslužka v četrtek, prvi dan predvajanja filma v kinodvoranah - na ogled je tudi že v Sloveniji -, so Zvezdne steze v ZDA in v Kanadi do nedelje prinesle 76,5 milijona dolarjev, so sporočili z distributerja Paramonut Pictures.

V Sloveniji si je, kot so nam povedali na podjetju Karantanija Cinemas, film Zvezdne steze prvi konec tedna ogledalo 4.424 gledalcev, zaslužek v slovenskih kinoblagajnah pa je rahlo presegel 20.000 evrov. Sicer so pričakovali boljši obisk, vendar je bilo ljudi manj zaradi lepega vremena in obilice drugih prireditev.
Na vrhu lestvice največjih letošnjih zaslužkarjev je še vedno teden starejši Možje X na začetku: Wolverine s kar 85 milijoni v prvem koncu tedna predvajanja. A začetek predvajanja Zvezdnih stez je krepko zmešal štrene Možem X in pustolovščino superjunakov potisnil na drugo mesto s 27 milijoni dolarjev zaslužka za konec tedna.

Eden najbolje ocenjenih filmov leta (in franšize)
Zvezdne steze naj bi po predvidevanjih obdržale dober tempo, saj je število prodanih vstopnic s petka na četrtek naraslo, menda zaradi izročila "od ust do ust". 130 milijonov dolarjev vredni projekt spada med enega najbolje ocenjenih filmov leta in enega izmed najbolje ocenjenih izmed vseh filmov serije. Prej omenjeni Wolverine s Hughom Jakcmanom v glavni vlogi je dobil veliko slabše ocene, je pa v 10 dneh predvajanja že dosegel 130-milijonski zaslužek.

Film, ki ga je režiral J. J. Abrams, je predelava izvirne tv-serije iz 60. let prešnjega stoletja z obnovljenimi posebnimi učiniki in zgodbo, ki pojasnjuje, kako se je ekipa medgalaktičnega plovila Starship Enterprise sploh spoznala. V "preddelu" slovite zf-franšize spoznamo začetna leta legendarnega kapitana Kirka, od uporniške in svojeglave mladosti do težkega treninga na Zvezdni akademiji. Ko obstoj časa in prostora ogrozi maščevalna skupina Romulancev, mora Kirk prevzeti odgovornost in se s svojo mlado posadko ladje Enterprise podati na prvo izmed svojih nepozabnih vesoljskih avantur ...

Čeprav so bile napovedi najprej dokaj slabe, je film očitno prepričal tako starejše "trekije" kot mlajše obiskovalce kinematografov, od katerih je finančni uspeh najbolj odvisen.

“Vesolje, skrajna meja ...”
V več kot 40-letni zgodovini, ki je zaznamovala številne generacije gledalcev, so si Zvezdne steze prislužile kultni položaj v sodobni kulturi. In še po toliko letih uspešno upodabljajo človekovo očaranost z vesoljem in željo seči po zvezdah.

Začetnim besedam izvirne serije iz 60. let: “Vesolje, skrajna meja ...” je sledila vrsta potovanj po vesolju, ki še danes slavijo željo po vznemirjenju in pustolovščini, pionirski duh raziskovanja in težnjo, da bi ustvarili čim bolj osupljivo prihodnost neomejenih možnosti. Drzna potovanja vesoljske ladje Enterprise in številnih ladij za njo so v vseh nas prebudile zanimanje za zvezde in upanje, da bo tehnološki napredek v človeški družbi zbudil najboljše, so zapisali na spletni strani Koloseja.

A. K.