Leni Riefenstahl v družbi diktatorja Adolfa Hitlerja, o katerem naj bi nekoč povedala: 'Zame je Hitler največji človek, kar jih je kdaj živelo. Resnično je brez napak, tako preprost, a obenem poln moške moči.' Foto:
Leni Riefenstahl v družbi diktatorja Adolfa Hitlerja, o katerem naj bi nekoč povedala: 'Zame je Hitler največji človek, kar jih je kdaj živelo. Resnično je brez napak, tako preprost, a obenem poln moške moči.' Foto:
Quentin Tarantino
Tarantino si je ogledal številne igrane filme, nad katerimi je producentsko bdel Goebbels. Po njegovi oceni je iz takratne produkcije težko zaznati, da je vladala vojna. Foto: EPA
Leni Riefenstahl
Riefenstahlova je v 70. letih objavila več zbirk fotografij afriškega ljudstva Nuba, vse do smrti v starosti 101 leta pa je bila dejavna in je še nekaj let pred smrtjo fotografirala tudi pod vodo. Foto: EPA

Ameriški režiser, ki buri duhove z zadnjim filmom Neslavne barabe, umeščenem v čas 2. svetovne vojne, je v pogovoru za nemško revijo Der Spiegel izrazil veliko občudovanje, ki ga goji do nemške režiserke Leni Riefenstahl. Ko se je Tarantino pripravljal na snemanje Neslavnih barab, je med drugim prebral spomine Leni Riefenstahl in dnevnik Hitlerjevega propagandnega ministra Josepha Goebbelsa.

"Dežurna propagandistka" tretjega rajha
Leni Riefenstahl (1902-2003), ki je začela kot plesalka in igralka, nato pa postala režiserka, je bila znana po svoji prepoznavni estetiki in filmskih inovacijah, med njene najslavnejše izdelke spada Triumf volje, propagandni film, posnet leta 1934 na nürnberškem kongresu nacistične stranke. Riefenstahlova je bila vidna osebnost tretjega rajha in osebna prijateljica Adolfa Hitlerja in prej omenjenega Josepha Goebbelsa.

Po drugi svetovni vojni in porazu Nemčije je sledil zaton njene filmske kariere, bila je tudi aretirana, a nikoli obsojena vojnih zločinov. Čeprav je posnela le osem filmov, je do konca življenja ostala znana kot eno največjih imen v zgodovini filma, in čeprav je propagadni vidik njenih filmov nesporen, jim mnogi filmski zgodovinarji priznavajo izjemno estetiko. V časopisu The Economist so nekoč zapisali, da je Riefenstahlovo Triumf volje ustoličil kot največjo filmsko ustvarjalko 20. stoletja.

"Barabe" pri nas od 20. avgusta
Tarantinove Neslavne barabe v slovenske kinematografe prihajajo 20. avgusta. Tarantino se je tokrat podal v čas 2. svetovne vojne, naravnost v žrelo pekla - za sovražnikove bojne linije. Smrtonosni vod neobrzdanih ameriških vojakov pod vodstvom odločnega Alda se odpravi v okupirano Francijo, kjer z brezkompromisnim nasiljem v sovražnikove vrste vnašajo strah in trepet, piše na spletni strani Koloseja. Njihove načrte atentata na vplivne nacistične voditelje prekriža želja osebnega maščevanja francoske lastnice manjšega kina.

V filmu nastopajo Brad Pitt, Melanie Laurent, Eli Roth, Christopher Waltz, Michael Fassbender, Diane Kruger, Til Schweiger in Daniel Brühl.

V spodnjih videoposnetkih si oglejte posnetka iz filmov Triumf volje in Olympia. Slednjega je Riefenstahlova posnela na olimpijskih igrah leta 1936 v Berlinu. Prilagamo tudi izvleček iz pogovora z režiserko, ki je bil posnet leta 1965.