Govora je o filmu Tenet, vohunski drami režiserja in scenarista Christopherja Nolana, v kateri v glavnih vlogah nastopajo Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Aaron Taylor-Johnson, Kenneth Branagh, Michael Caine in John David Washington. Film je ob premiernem koncu tedna zaslužil okoli 42 milijonov evrov, od tega so skoraj šest milijonov prispevali britanski obiskovalci kinematografov.

Tenet prihaja v slovenske kinematografe 3. septembra. Foto: IMDb
Tenet prihaja v slovenske kinematografe 3. septembra. Foto: IMDb

Tenet je v blagajne britanskih kinodvoran prinesel največ denarja v zadnjih sedmih mesecih, po filmu 1917 Sama Mendesa, ki je na velika platna prišel januarja. Nolanov film je prvi med velikimi hollywoodskimi naslovi, ki je prišel v kinematografe po marčevskem zaprtju zaradi razsajanja koronavirusa.

Sorodna novica Premiera novega Nolanovega filma še tretjič zamaknjena zaradi epidemije

Najslabše leto zadnjih treh desetletij
Kot še piše The Guardian, naj bi s premiero preverili, ali so se ljubitelji filmov pripravljeni vrniti v kinematografe v večjem številu, saj britanska filmska industrija poskuša vsaj nekoliko rešiti letošnje leto, ki bo predvidoma najslabše za blagajne kinematografov v zadnjih treh desetletjih. Med londonskimi gledalci Teneta je bil tudi Tom Cruise, ki si je film prišel ogledat z masko.

"Mednarodno smo fantastično začeli in ne bi mogli biti bolj zadovoljni," je dejal predsednik Warner Bros Picturesa Toby Emmerich in dodal: "Glede na edinstvene okoliščine predvajanja filmov po svetu vemo, da tečemo na maratonu in ne na vso moč."

V prihodnjih dneh še v ZDA in na Kitajskem
V ZDA pa so premiero filma večkrat prestavili zaradi pandemije, nato pa so se pri Warner Brosu nepričakovano odločili film najprej predvajati drugje. Ker je bil mednarodni odziv dober in finančni izkupiček večji, kot so načrtovali analitiki, obstaja tudi precejšnje upanje, da bo Tenet v prihodnjih dneh ponovil uspeh ob premieri na velikih trgih, kot sta ZDA in Kitajska.

Opiranje na klasike in stare uspešnice
Obiskanost projekcij Teneta je tako znova vzbudila upanje za filmsko industrijo. V letošnjem letu, v katerem na sporedu primanjkuje svežih hollywoodskih uspešnic, so se morali kinematografi opirati na klasične filme in stare uspešnice, ki prinesejo manj denarja. Med deset najbolj gledanih se je med koronavirusnim zaprtjem tako vrnil originalni Jurski park iz leta 1993.

Kako se bo izkazal zadnji Bond z Danielom Craigom?
Porast v blagajnah po slabem julijskem odprtju kinematografov, ki je britanskim in irskim kinematografom prinesel manj kot milijon funtov (1,1 milijona evrov) na teden, napoveduje dobre zaslužke za bližnje premiere, med katerimi bo novi film o Jamesu Bondu Ni čas za smrt. Slovenska premiera nove bondijade je napovedana za 12. november.