"Samo še en Američan, ki misli, da je John Wayne," ga v prvem delu podcenjujoče opiše prvi nemezis Hans Gruber. "Vedno mi je bil pri srcu Roy Rogers," ne ostane dolžen McClane. Foto: Promocijsko gradivo
Umri pokončno
V novem filmu franšize bomo menda izvedeli, kako sta se John in Holly zaljubila. Foto: Promocijsko gradivo

pa bi imel Bruce Willis vlogo že zagotovljeno. Čeprav bo igralec letos dopolnil 61 let, se bo v zgodbi o poročnikovih mladih letih našlo tudi mesto zanj.

Die Hard: Year One (Umri pokončno: Prvo leto) bo pripovedoval o času in okoliščinah, ki so oblikovale pikrega poročnika, kakršnega smo najprej spoznali, ko se je v obvezni opravi bele spodnje majice, kavbojk in s porezanimi podplati plazil po jaških stavbe Nakatomi in iz nje smrti naproti pahnil svojega prvega nasprotnika Hansa Gruberja (nepozabno vlogo je odigral pred nedavnim umrli Alan Rickman).
Sledilo je zasneženo letališče v Washingtonu, peklenska vročina v New Yorku, kamor se je iz maščevanja, predvsem pa apetita po zlatu vrnil Hansov brat Simon (Jeremy Irons) in po McClanovem prvem srečanju z grožnjo digitalne dobe še potovanje v Rusijo. Zdaj se franšiza vrača nazaj, kjer se je vse začelo, poroča Independent.

Čas, ki je oblikoval junaka
Kot pravi producent Len Wiseman, v prvem delu spoznamo McClana z vso njegovo zgodovino. "Že tedaj je ločen, zagrenjen, njegov načelnik ga sovraži ... Torej, kaj je oblikovalo tega tipa?" Kot pravi, ga je vselej vznemirjala nepovedana predzgodba, kaj se je dogajalo z McClanom pred tem. "Nismo bili priča njuni ljubezenski zgodbi. Vemo, da je propadla, nikoli pa nismo videli, kako sta se s Holly spoznala ali kako je leta 1978 patruljiral po New Yorku ...," nadaljuje.

Piše se leto 1979
Tudi v šestem filmu franšize se bo zgodba odvijala ob prazničnem času, tokrat na silvestrovo leta 1979, in čeprav ni uradno potrjeno, naj bi McClane še enkrat počel tisto, kar najbolje obvlada, teroristom kvaril načrte.

Producent ostaja skrivnosten tudi glede Willisove vloge, zatrjuje pa, da ne bo šlo samo za bežen nastop, temveč se menda obeta izjemno domiseln preplet zgodb mladega in zdajšnjega McClana.