Ned Beatty (6. julij 1937–13. junij 2021). Foto: EPA
Ned Beatty (6. julij 1937–13. junij 2021). Foto: EPA

Ned Beatty je igral v številnih filmih in televizijskih serijah, debitiral pa torej v filmu Johna Boormana Odrešitev (Deliverance). Ob njem so igrali še Jon Voight, Burt Reynolds in Ronny Cox, ki so upodobili prijatelje na "potepu" v divjini. Prizor, v katerem je Beattyjev lik Bobby Trippe ponižujoče posiljen, je eden znamenitejših v svetovni kinematografiji.

Prizor iz filma Odrešitev. Foto: IMDb/zajem zaslona
Prizor iz filma Odrešitev. Foto: IMDb/zajem zaslona

Skoraj pol stoletja dolga kariera
V svoji več kot štiri desetletja dolgi karieri je zaigral v številnih filmih različnih žanrov. Leta 1976 je zaigral v filmu Vsi predsednikovi možje o aferi Watergate. V letih 1978 in 1980 je nastopil v dveh delih Supermana ob Christopherju Reevu.

Največ vlog je odigral v 70. in 80. letih minulega stoletja, vendar je bil dejaven tudi v novem tisočletju. Svoj glas je posodil liku v Svetu igrač 3 iz leta 2010, ki je bil nominiran za najboljši film. Režiser animiranega filma Lee Unkrich je ob novici o igralčevi smrti tvitnil, da mu je bilo v veliko veselje in čast sodelovati z njim. Leta 2011 ga je bilo mogoče slišati v Rangu, še enem animiranem filmu.

Ned Beatty je bil eden tistih igralcev, ki praviloma nastopajo v stranskih vlogah. Foto: AP
Ned Beatty je bil eden tistih igralcev, ki praviloma nastopajo v stranskih vlogah. Foto: AP

Tudi televizijske serije in gledališki odri
Beatty je igral tudi v več televizijskih serijah, med drugim je v Roseanne upodabljal očeta lika, ki ga je igral John Goodman. Igral je tudi v vlogi detektiva v priljubljeni policijski nadaljevanki Umor: Življenje na ulici.

Nekajkrat je zaigral tudi v gledaliških predstavah, med drugim v Stričku Vanji Antona Pavloviča Čehova in v Smrti trgovskega potnika Arthurja Millerja. Za vlogo v predstavi Mačka na vroči pločevinasti strehi je leta 2004 prejel nagrado drama desk. Do upokojitve v letu 2013 je zaigral v več kot 160 filmih, piše Associated Press (AP).

Štirje zakoni in osem otrok
Leta 1999 se je poročil s Sandro Johnson, iz prejšnjih treh zakonov pa je imel osem otrok. Ned Beatty ni bil v sorodu z Warrenom Beattyjem, ki je prav tako rojen leta 1937.

Umrl je naravne smrti v nedeljo, obdan z družinskimi člani in prijatelji na svojem domu v Los Angelesu, je sporočila igralčeva agentka Deborah Miller.