Matthew Perry (1969–2023). Foto: Reuters
Matthew Perry (1969–2023). Foto: Reuters

Losangeleška policija je potrdila, da "so ob 16.00 odprli preiskavo smrti moškega v petdesetih letih". Uradno vzrok Perryjeve smrti še ni potrjen, so pa policisti povedali, da prvi indici kažejo na utopitev, ki se je zgodila na igralčevem domu v Los Angelesu. Ob prihodu prve pomoči je bil Perry neodziven v džakuziju; na prizorišču dogodka ni bilo nobenih sledi mamil ali znakov zločina.

Matthewu Perryju je svetovno slavo prinesla vloga sarkastičnega in zajedljivega, a nesamozavestnega in nevrotičnega Chandlerja, enega od šestih "Prijateljev" v istoimenski uspešnici, ki jo je NBC predvajal deset sezon, med letoma 1994 in 2004. Za svojo vlogo v danes kultni humoristični nanizanki je bil leta 2002 nominiran za emmyja.

Iskreno o "tisti veliki grozni stvari"
Čeprav je bil pred kamero eden najbolj priljubljenih TV-igralcev vseh časov, pa se je Perry v zasebnem življenju dolga leta boril z odvisnostjo od mamil, ki je okrnila tudi njegovo kariero po izteku Prijateljev. Leta 2022 je izdal avtobiografijo z naslovom Friends, Lovers and the Big Terrible Thing: A Memoir (Prijatelji, ljubimci in tista velika grozna stvar), v kateri je popisal svoj boj z odvisnostjo. V zadnjih letih je veliko energije posvetil pomoči ljudem, ki so se spoprijemali s podobnimi težavami.

"Živjo, ime mi je Matthew, čeprav me morda bolj poznate pod nekim drugim imenom. Prijatelji me kličejo Matty. In moral bi biti mrtev." S tem stavkom je Perry začel svojo avtobiografijo. "Tega ne pišem zato, da bi se ljudem smilil – pišem zato, ker morda še koga drugega bega dejstvo, da ve, da bi moral nehati piti (tako kot jaz pozna vse statistike in se zaveda posledic), pa ne more nehati piti. Niste sami, moji bratje in sestre."

Igralska zasedba Prijateljev leta 2002, na podelitvi nagrad emmy. Od leve proti desni: David Schwimmer, Lisa Kudrow, Matthew Perry, Courteney Cox Arquette, Jennifer Aniston in Matt LeBlanc. Foto: Reuters
Igralska zasedba Prijateljev leta 2002, na podelitvi nagrad emmy. Od leve proti desni: David Schwimmer, Lisa Kudrow, Matthew Perry, Courteney Cox Arquette, Jennifer Aniston in Matt LeBlanc. Foto: Reuters
"Občutek sem imel, da bom umrl, če se občinstvo ne bo smejalo, in to prav gotovo ni bilo zdravo. Včasih sem povedal svojo repliko, če se občinstvo ni krohotalo, sem se začel potiti in zvijati v krčih." Foto: AP

Njegova filmska kariera se ni nikoli zares razmahnila
V letih največjega razmaha Prijateljev so se Perryju odprla tudi vrata filmske kariere. Čeprav je odigral nekaj romantičnih glavnih vlog, pa ni na velikem platnu nikoli zares ponovil televizijskega uspeha. Še najuspešnejši sta bili komediji Fools Rush In (s Salmo Hayek) in The Whole Nine Yards (z Bruceom Willisom).

V časih največje slave so ga redno spremljali tudi tabloidi, saj je bil v zvezah z zvezdami, kot so Julia Roberts, Selma Blair, Lauren Graham in Lizzy Caplan ter (zdaj že pokojna) Jamie Tarses, producentka Prijateljev, ki je pozneje postala prva ženska na čelu ene od "velikih treh" ameriških TV-mrež (na čelo ABC-ja se je povzpela leta 1996).

Po Prijateljih je Perry nastopil še v drugih TV-serijah, kot so bile Studio 60 on the Sunset Strip, Go On, Mr. Sunshine in nova priredba klasike Čuden par (The Odd Couple), v kateri je igral isti lik kot pred njim Walter Matthau. Leta 2003 in 2004 je bil nominiran za emmyja za gostujočo vlogo v politični drami Zahodno krilo.

Studio Warner, ki je bil Perryjev dom v času Prijateljev, pa tudi za seriji Zahodno krilo in Studio 60 on the Sunset Strip, je v izjavi za javnost poudaril zvezdnikov igralski dar. "Obupani smo ob smrti našega dragega prijatelja Matthewa Perryja. Bil je neverjetno nadarjen igralec in nepogrešljiv del družine skupine Warner. Njegov komični genij je pustil pečat po vsem svetu in njegova zapuščina bo živela naprej v srcih številnih. To je srce parajoč dan, v mislih smo z njegovo družino, bližnjimi in vdanimi oboževalci."

Od malih nog vedel, da bo igralec
Matthew Perry se je avgusta 1969 rodil v Williamstownu v Massachusettsu. Po ločitvi staršev je odraščal v materini rodni Kanadi, kjer je tudi obiskoval šolo. Pri petnajstih letih se je vrnil v ZDA – natančneje v Los Angeles –, da bi dokončal gimnazijo in sledil svojim igralskim sanjam. Njegova prva vloga je bila v Foxovi humoristični nanizanki Second Chance, ki so jo nato preimenovali v Boys Will Be Boys, po prvi sezoni pa ukinili. Pozneje je gostoval tudi v nekaj epizodah ABC-jeve uspešnice Growing Pains in dobil redno službo v CBS-ovi seriji Sydney.

Prijatelji so bili na sporedu od leta 1994 do 2004 in samo enkrat osvojili emmyja za najboljšo komično serijo. V zadnjih letih je serija zaradi pretočnih platform doživela še en val priljubljenosti. Foto: NBC
Prijatelji so bili na sporedu od leta 1994 do 2004 in samo enkrat osvojili emmyja za najboljšo komično serijo. V zadnjih letih je serija zaradi pretočnih platform doživela še en val priljubljenosti. Foto: NBC

Vse se je spremenilo čez noč
Preden so Prijatelji njemu in Jennifer Aniston, Lisi Kudrow, Davidu Schwimmerju, Courteney Cox ter Mattu LeBlancu spremenili življenje, je Perry nastopil še v serijah Who’s the Boss?, Beverly Hills 90210, Home Free in drugih.

A veliki prelom se je seveda zgodil leta 1994, ko so na male zaslone prišli Prijatelji, za tisti čas inovativna humoristična nanizanka o šestih newyorških prijateljih v zgodnjih dvajsetih, ki še iščejo svoje mesto pod soncem. Nanizanka je tako rekoč čez noč postala ogromna uspešnica in še danes velja za eno najbolj priljubljenih TV-serij vseh časov. Vsako novo epizodo si je povprečno ogledalo 25 milijonov Američanov, finale zadnje sezone pa 52,5 milijona ameriških gledalcev, kar je peta najvišja gledanost konca serije vseh časov.

"Bi lahko BIL še bolj podoben Chandlerju?"
Perry je v avtobiografiji opisal, kakšni občutki so ga prevevali, ko je prvič prebral scenarij: "Bilo je, kot da mi je nekdo leto dni na skrivaj sledil, kradel moje šale, posnemal mojo gestikulacijo, fotokopiral moj naveličani, a duhoviti pogled na življenje. En lik je zame še posebej izstopal: ni šlo za to, da bi mislil, da lahko igram Chandlerja. Bil sem Chandler." Ko je vlogo dobil, je bil s 24 leti najmlajši v osrednji igralski zasedbi.

V času predvajanja serije se je veliko pisalo tudi o tem, kako so zvezdniki pri pogajanjih za plačo združili moči in dosegli, da so bili na koncu vsi plačani enako – vsak od šestih protagonistov je za vsako epizodo dobil takrat astronomski znesek, milijon dolarjev.

Največ zapletov v Prijateljih se je vrtelo okrog bosta-ali-ne-bosta para Rossa in Rachel, Chandlerjev lik pa je bil srce in duša komedije v nadaljevanki. Foto: NBC
Največ zapletov v Prijateljih se je vrtelo okrog bosta-ali-ne-bosta para Rossa in Rachel, Chandlerjev lik pa je bil srce in duša komedije v nadaljevanki. Foto: NBC

Žalostni klovn, ki na koncu najde srečo
V dinamiki glavne šesterice je bil Chandler Bing najduhovitejši in samoomalovažujoč med Prijatelji; njegov sarkazem je bil maska za globoko vsajeno nesamozavest, iz katere so izvirali številni komični zapleti. Chandlerjeva najboljša prijatelja sta bila Joey Tribbiani (Matt LeBlanc) in Ross Geller (David Schwimmer), na koncu sedme sezone pa se je poročil z ljubeznijo svojega življenja, Rossovo sestro Monico Geller (Courtney Cox). V zadnji epizodi smo izvedeli, da sta posvojila dvojčke, Jacka in Erico.

Po vzponu pretočnih platform so Prijatelji dobili nov zagon: serijo je pred nekaj leti odkrila mlada generacija in jo, morda presenetljivo, vzela za svojo. Velikokrat so zakrožile govorice o potencialnem ponovnem zagonu serije, a se to ni nikoli zgodilo. Leta 2017 je Perry v intervjuju za revijo Variety priznal: "Imam stalno nočno moro – ne hecam se, res sanjam o tem –, da začnemo spet snemati Prijatelje, pa ni nikomur mar. Lotimo se resno, posnamemo celo serijo, pa je ljudem vseeno. Tako da, kar se mene tiče, bom rekel ne. Končali smo na takem vrhuncu. Tega ne moremo prekositi. Zakaj bi se vsega skupaj lotili še enkrat?"

Tako veliki, da so pomagali zagnati HBO Max
Čeprav je imel po Prijateljih še vrsto drugih vlog, pa ni nikoli zares stopil iz sence uspeha kultne serije. Leta 2021 so se igralci zbrali za posebno spominsko oddajo v živo, v kateri so nizali svoje spomine in anekdote s snemanja ter se sprehodili skozi kuliso stanovanja, na kateri so preživeli toliko let. Težko pričakovani dogodek je pomagal zagnati in na zemljevid postaviti takrat novo pretočno platformo HBO Max (zdaj samo še Max).

Sorodna novica Mathew Perry: Imel sem 14 operacij, dali so mi dva odstotka možnosti za preživetje

Temna stran uspeha
Perry že pred izdajo avtobiografije ni skrival svojih težav z odvisnostjo od alkohola in mamil. Leta 1997 mu je po nesreči z vodnim skuterjem zdravnik predpisal zdravilo vikodin, ki ga je hitro zasvojilo. Zaradi uspeha Prijateljev je bil pod ogromnim pritiskom. "Prijatelji so bili ogromni. Tega nisem smel ogroziti. Rad sem imel svoje soigralce, scenariji so mi bili všeč. Vse sem imel rad pri tej seriji, a boril sem se z odvisnostjo, kar je samo pripomoglo k mojemu občutku sramu," je zapisal v avtobiografiji. "Imel sem skrivnost, za katero ni smel nihče izvedeti."

"Občutek sem imel, da bom umrl, če se občinstvo ne bo smejalo, in to prav gotovo ni bilo zdravo. Včasih sem povedal svojo repliko, če se občinstvo ni krohotalo, sem se začel potiti in zvijati v krčih. Če nisem dobil smeha, ki sem ga pričakoval, se mi je utrgalo. In to sem doživljal vsak dan. Zaradi pritiska sem bil na tleh. Vedel sem tudi, da je od šestih ljudi, ki snemamo ta šov, samo eden bolan."

Matthew Perry ni bil nikoli poročen in ni imel otrok. Predlani sta z Molly Hurwitz razdrla zaroko. Foto: Reuters
Matthew Perry ni bil nikoli poročen in ni imel otrok. Predlani sta z Molly Hurwitz razdrla zaroko. Foto: Reuters
Sorodna novica Matthew Perry 14 ur med pijanimi Slovenci

Spominjal se je tudi, kako ga je soigralka in prijateljica Jennifer Aniston soočila s tem, da svojih težav ne skriva dobro. "Vem, da piješ, lahko te vohamo," mu je nekoč dejala, in "na neki čuden, a ljubeč način me je ta prva oseba množine zadela kot macola".

Leta 2001 je šel na rehabilitacijo. Pozneje je svoj nekdanji dom na Malibuju spremenil v "Perry House", rezidenco za zdravljene odvisnike, ki je delovala do leta 2015. Leta 2021 je naznanil, da je popolnoma trezen, a ocenil, da ga je pot do te točke v življenju stala približno devet milijonov dolarjev.

Njegova odvisnost je za seboj potegnila številne zdravstvene zaplete. Leta 2018 je skoraj umrl zaradi razparanega črevesja: dva tedna je bil v komi, nato prestal več kot ducat operacij želodca in devet mesecev živel z vrečko za kolostomo. Pri 49 letih je ugotovil, kot je pozneje zapisal v knjigi, da je več kot polovico svojega življenja preživel v raznih centrih za odvajanje ali v drugih oblikah rehabilitacije.