Film je zmes limonade in grozljivke. Foto: Kinodvor
Film je zmes limonade in grozljivke. Foto: Kinodvor
V filmu nastopa okoli 50 igralcev samoukov. Foto: Kinodvor
Vitomir Kaučič
Film je posnela produkcijska skupina Plan 9. Foto: RTV SLO

Njegovi avtorji, režiser in montažer Vitomir Kaučič ter scenarista Kristijan Paal in Andrej Horvat, so pri ustvarjanju filma s podnaslovom Blutvajnšpricar saga ustvarili tudi nov žanr - zmes limonade in grozljivke. Film, ki so ga prvi videli obiskovalci Kinodvora, je postavljen v mlado panonsko državico Vulgarijo, temelji pa na legendah in pripovedkah, ki že dolgo krožijo po prleških gostilnah, kot so dejali ustvarjalci, člani produkcijske skupine Plan 9.

Vinopiri svoje najljubše pijače ne dajo!
K sodelovanju so cineasti pritegnili okoli 50 igralcev samoukov, ki so se vživeli v vloge vulgarskih domorodcev in članov izprijene lokalne elite - vinopirov. "Sprožilec sosledja krvavih dogodkov je kršitev dogovora, ki ga župan Juš sklene s šarmantnim vinopirom Fritzom, da bi svoje Vulgare rešil visokega krvnega davka. Vinopiri, strastni ljubitelji blutvajnšpricara, ki se svoji najljubši pijači niso pripravljeni odreči niti za trenutek, se zato lotijo Vulgarov. Vulgari na pomoč prikličejo španske trdosrčneže - neustrašne lovce na glave, ki pa se ne izkažejo. Po novem nizu ponižanj gastarbeiter Vincenc, edini preživeli upornik, zbere pogum in se odpravi pred vinopirski grad," so novi slovenski filmski izdelek opisali v Kinodvoru.

Odgovorni za digitalne medije
Plan 9 je v preteklih dveh letih posnel že več kratkih filmov in videospotov, s klubskimi skupinami iz Hrvaške ter Srbije in Črne gore pa si Ljutomerčani prizadevajo tudi za vzpostavitev mreže klubskih kinematografov. Skupino najbolj zanimajo digitalni filmi, kar je lani dokazala tudi z uspešno organizacijo prvega Grossmanovega festivala digitalnega filma. Tovrstno ustvarjanje jih privlači predvsem zaradi dostopnosti medija, poleg tega pa je delo z digitalnimi tehnologijami tudi hitrejše pri primerjavi s "klasično".