Sol zemlje predstavlja življenje in delo Sebastiãa Salgada, enega največjih mojstrov reportažne fotografije. Foto: Liffe
Sol zemlje predstavlja življenje in delo Sebastiãa Salgada, enega največjih mojstrov reportažne fotografije. Foto: Liffe

Salgado je zadnjih 40 let potoval po vsem svetu in v objektiv ujel pretresljite podobe pustošenja, od vojne, lakote do izgnanstva, upanje v boljši jutri pa v zadnjih letih našel v naravi.

Sol zemlje sta posnela fotografov sin Juliano Ribeiro Salgado in slavni režiser Wim Wenders. "S kritikami, češ da so njegove fotografije prelepe, preveč estetizirane, se nikakor ne strinjam. Ko fotografiraš revščino in trpljenje, moraš dati portretirancem določeno dostojanstvo in se izogniti zdrsu v voajerizem. Kar pa ni preprosto. To lahko dosežeš samo, če z njimi razviješ dober odnos ter se resnično poglobiš v njihovo življenje in položaj. To uspe le redkim fotografom. /…/ Mislim, da je dal Sebastião resnično dostojanstvo vsem, ki se so znašli pred njegovim objektivom," je o filmu, ki je bil med drugim predlani na ogled na Liffu, lani pa je odprl Film pod zvezdami, dejal Wim Wenders.

"S pomočjo Sebastiãove zgodbe in njegovih spominov smo hoteli zastaviti vprašanje: kaj je tisto, kar spremeni človeka? Kaj se je spremenilo v Sebastiãu Salgadu? /…/ Mislim, da so ljudje, ki jih je fotografiral, čutili dobrohotnost njegovega pogleda. Razmišljal sem o tem, kaj se je zgodilo med Sebastiãom in njimi pred in po tistem, ko je pritisnil na sprožilec, pa tudi kaj lahko iz teh izmenjav črpamo mi – da, celo mi, ki živimo v privilegiranih, brezbrižnih družbah. O tem naj bi film torej govoril. Da pa bi ga izpeljali, smo potrebovali nekoga, ki ne bi bil tako vpleten kot jaz in bi se lahko neobremenjeno pogovarjal s Sebastiãom. /…/. Zares je bilo čudovito videti, kako je [Wenders] spoštoval intimnost tega projekta, hkrati pa ga dopolnil s kopico bistvenih elementov ter mu prinesel svojo edinstveno senzibilnost in čut za vizualno,"pa je o filmu o očetu dejal Juliano Ribeiro Salgado.

Z današnjo projekcijo Kinodvor odpira novo sezono Kina na prostem, v okrivu katerega se bodo do konca poletja na prosto širili še s štirimi projekti - Kinodvoriščem, Filmom pod zvezdami, Letnim kinom na Kongresnem trgu in Filmom na ulici.

Celo poletje filmi pod milim nebom
S tem Kinodvor odpira novo sezono Kina na prostem, v okrivu katerega se bodo do konca poletja na prosto širili še s štirimi projekti - Kinodvoriščem, Filmom pod zvezdami, Letnim kinom na Kongresnem trgu in Filmom na ulici.

Kinodvorišče bo potekalo ob 8. junija do 4. julija, začelo pa se bo s projekcijo filma Ta nora 80-a v režiji ameriškega kronista vsakdanjosti Richarda Linklaterja, ki je predtem žel naklonjenost kritikov in gledalcev s filmom Fantovska leta.

Film pod zvezdami bo na Ljubljanski grad vabil od 7. do 30. julija, kot prvi pa bo na sporedu Houston, imamo problem! režiserja Žige Virca. Letni kino na Kongresnem trgu bo potekal 23., 24. in 25. avgusta s projekciami treh filmskih klasik. Letos si bo mogoče filme na prostem ogledati tudi 26. in 27. avgusta na šolskem igrišču v Zalogu v sklopu projekta Film na ulici. Poleg projekcij, ki jih bodo za mlade izbrali mladi, v mestnem kinu v sodelovanju z Mladimi zmaji pripravljajo tudi delavnice.