Sander Joon: Sierra (2022). Foto: Animateka
Sander Joon: Sierra (2022). Foto: Animateka

Veliko nagrado mednarodne žirije je torej prejel dobrih 15 minut dolg animirani film Sierra (2022). V filmu spremljamo očeta in sina, ki se udeležita tekmovanja v reliju, a jima ne kaže dobro. Da bi zmagala, se fant spremeni v pnevmatiko. Sierra, ki je delno nastala po navdihu otroških spominov avtorja Sanderja Joona (1990, Talin), gledalca povleče v nadrealistični svet avtomobilskih dirk, so zapisali pri Animateki.

"Žirija je očarana nad tem čistim burlesknim užitkom, ki oriše družinsko dinamiko z nepričakovano nežnostjo in se z brezhibnim tempiranjem razigrano in živahno poigrava z gledalčevimi pričakovanji, pri čemer ga dovršeno podpirata zvočna krajina in mizanscena. Soglasno smo ganjeni nad liki, domiselno vnesenimi na še neraziskan teren," je o filmu, ki je v kategoriji animiranih filmov zmagal tudi na nedavnem festivalu Liffe, zapisala žirija. Sierra, ki je nastala v produkciji BOP! Animation/AAA Creative, je na Animateki prejela tudi nagrado občinstva.

Leo Černic: Pentola (2022). Foto: Animateka
Leo Černic: Pentola (2022). Foto: Animateka

Nagrada mladi talent, ki jo podeljujeta Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici ter Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, je šla italijanskemu filmu Pentola (2022) avtorja Lea Černica (1995, Trst). Za lovoriko, ki jo prav tako spremlja denarna nagrada v višini 1000 evrov, se potegujejo filmi iz Tekmovalnega programa Mladi talenti Evrope. V sedem minut trajajočem filmu spremljamo majhnega moža srednjih let Pentolo, ki zapusti svojo ženo Titti zaradi Batmana. "Ni tako enostavno biti junak. A ti, Pentola, ti si moj superjunak," pa piše v napovedi filma, ki je nastal v produkciji Centro Sperimentale di Cinematografia Torino.

Študentsko žirijo je "pri končni odločitvi prepričala odlična režija, ubranost likovnega jezika, zvočnega oblikovanja in izvirna obravnava teme, ki gledalca spretno približa protagonistu. Film sporočilo prenese lahkotno in v duhovitem tonu izziva smeh v publiki. Naš zmagovalni superjunak je Pentola avtorja Lea Černica," so zapisali v utemeljitvi.

Pablo Polledri: Zanka / Loop (2021). Foto: Animateka
Pablo Polledri: Zanka / Loop (2021). Foto: Animateka

Prejemnik nagrade otroške žirije Slon je špansko-argentinski film Zanka / Loop (2021), ki je delo argentinskega avtorja Pabla Polledrija (1976). Skozi filmu predstavi idejo, da "v tej družbi vsak človek neprestano ponavlja isto dejanje, v tej družbi vsak človek neprestano ponavlja isto dejanje, v tej družbi vsak človek neprestano ponavlja isto dejanje, v tej družbi vsak človek neprestano ponavlja isto," so zapisali pri Animateki. Osem minut trajajoči film je nastal v produkciji Uniko/Maniac Planet.

Mladi gledalci so v utemeljitvi zapisali, da so si "ta teden ogledali tri tekmovalne programe Slon. S težavo smo se odločili za zmagovalca, saj je bilo veliko dobrih filmov. Na koncu smo se odločili za vizualno odličen film z dobro glasbo in sporočilom, ki ti postavi veliko vprašanj."

Nagrajenci prejmejo tudi denarne nagrade v višini 1000 evrov, pri čemer denarno nagrado mladi talent prispevata umetnostni akademiji, nagrado občinstva pa Društvo slovenskega animiranega filma. Nagrade so podelili 3. decembra v Kinodvoru, kjer si bo dan kasneje še mogoče ogledati filme letošnje Animateke.