Zmagovalci slavnostne podelitve evropskih filmskih nagrad - ekipa nemške komedije Toni Erdmann. Foto: EPA
Zmagovalci slavnostne podelitve evropskih filmskih nagrad - ekipa nemške komedije Toni Erdmann. Foto: EPA
Maren Ade
Nemška režiserka Maren Ade je ob prevzemu nagrade pripomnila, da je letošnji najboljši evropski film prvi, ki ga je režirala ženska. Foto: EPA
Gianfranco Rosi
Italijanski režiser Gianfranco Rosi je ob prevzemu nagrade za najboljši dokumentarni film dejal, da prihaja v svetu, v katerem upada strpnost in se pozablja na zgodovino, glas z morja, ki je obupan klic na pomoč. Foto: EPA
Pierce Brosnan
Nagrado za evropski dosežek v svetovni kinematografiji je Evropska filmska akademija namenila irskemu igralcu Pierceu Brosnanu. Foto: EPA

Maren Ade, ki se je na oder povzpela trikrat - najprej po kipec za najboljši scenarij, nato režijo in nazadnje za najboljši film - je v zahvalnem govoru med drugim dejala, da je bila pot do scenarija dolga. Spomnila je tudi, da je letošnji najboljši evropski film prvi, ki ga je režirala ženska.

Režiserka je s Tonijem Erdmannom slavila že na festivalih v Montrealu, Bruslju in na Paliću. Nagradili so ga z nagrado lux Evropskega parlamenta, očaral je kritike v Cannesu, poleg tega je nemški kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja. Po hvalah filmskih kritikov je film zdaj prepričal tudi več kot 3.000 članov Evropske filmske akademije (EFA). Za najboljši igro sta nagrajena oba glavna zvezdnika filma - Peter Simonischek in Sandra Hüller.

Film, ki ga je New York Times opisal kot "delo velike lepote, velikih čustev in velike umetnosti", prihaja po novembrski predpremierni predstavitvi na festivalu Liffe, na katerem je bil eden od razprodanih naslovov, v sredo tudi na reden spored Kinodvora.

Glas z morja, ki je obupan klic na pomoč
Med dokumentarnimi filmi je najbolj prepričal zmagovalec letošnjega Berlinala Odprto morje Gianfranca Rosija o beguncih na Lampedusi. V svetu, v katerem strpnost upada, države pa pozabljajo na zgodovino, prihaja glas z morja, ki je "obupan klic na pomoč", je ob prevzemu kipca poudaril italijanski režiser.

Preostali nagrajenci večera
Najboljša evropska komedija je postala Mož z imenom Ove švedskega režiserja Hannesa Holma, najboljši animirani film je Bučko (My Life as a Zucchini) švicarskega režiserja Clauda Barrasa. Nagrado za kratki film je dobil 9 Days from my Window in Aleppo, ki so ga podpisali Thomas Vroege, Floor van der Meulen in Issa Touma.

Združenje filmskih kritikov Fipresci je izbralo Najsrečnejši dan Ollija Mäkija režiserja Juha Kuosmanena, gledalce pa je najbolj navdušil film Telo Malgorzate Szumowske. "Da, Poljska je del Evrope," je ob tem vzkliknila režiserka.

Če koga nocoj pogrešamo, je to Andrzej Wajda
S častno nagrado predsednika in upravnega odbora EFA so se posthumno poklonili oktobra preminulemu poljskemu režiserju Andrzeju Wajdi. "Če koga nocoj pogrešamo, je to Andrzej Wajda," je dejal predsednik EFA Wim Wenders, ki ga je označil za enega največjih filmskih ustvarjalcev 20. in 21. stoletja.

Priznanje za življenjsko delo so podelili cenjenemu francoskemu igralcu, scenaristu in literatu Jean-Claudu Carrièrju. Spomnili so se tudi ukrajinskega filmarja Olega Sencova, ki so ga ruske oblasti po aretaciji na Krimu zaradi domnevnega terorizma obsodile na 20-letno zaporno kazen. V podporo Sencovu, ki je zaprt v Jakutsku, je ruska aktivistka Maria Aljokina dejala: "Kot skupnost lahko povzročimo spremembo."

Častni nagrajenec Pierce Brosnan
Podelitev nagrad je trajala več kot tri ure, med drugim pa so se je udeležili britanski režiser Ken Loach, španski cineast Pedro Almodovar, švedski igralec Rolf Lassgard ter nekdanji James Bond Pierce Brosnan, ki je v Vroclav prišel po častno nagrado za evropski dosežek v svetovni kinematografiji. Gostom iz filmske industrije je v ganljivem govoru položil na srce, da je v turbulentnih časih še pomembnejše sodelovanje ter da je treba ostati zvest sebi ne glede na politiko države, iz katere nekdo prihaja.