25 let namreč deluje organizacija European Film Promotion (EFP), osrednji cilj katere je, da obetavnim igralkam in igralcem, ki so se že izkazali doma, ponudi možnosti za delovanje na evropskem trgu.

Deseterica letošnjih vzhajajočih zvezd na Berlinalu. Foto: European Film Promotion/Twitter
Deseterica letošnjih vzhajajočih zvezd na Berlinalu. Foto: European Film Promotion/Twitter

Tokratne vzhajajoče zvezde – sedem igralk in trije igralci – so na 72. Berlinalu med 10. in 14. februarjem, danes pa so se predstavili tudi medijem. Timon Šturbej, ki je kot igralec zaposlen v SNG-ju Drama Ljubljana, je na predstavitvi povedal, da obstaja velika razlika med gledališko in filmsko igro. V gledališču je takojšen odziv občinstva, energija se pretaka v živo, medtem ko je delo pred kamero bolj detajlirano.

Sorodna novica Avtoportret: 56 sekund s Timonom Šturbejem

Na minuto natempiran program
Po njegovih besedah so Shooting Stars "nora izkušnja". "Nekaj je, ko vidiš program na papirju, nekaj čisto drugega, ko to poteka v živo. Je precej stresno, ogromno je dela, natempirani smo na minute," je povedal Šturbej za STA.

Deseterici letošnjih vzhajajočih zvezd dneve v nemški prestolnici določajo mreženje, največ je sestankov s t. i. casting direktorji, tu so še intervjuji, fotografiranja, večerje, pravi Šturbej, ki upa, da bo dobil priložnost, da se izkaže tudi zunaj meja Slovenije. Odprt je za vse priložnosti, zelo rad pa bi sodeloval pri dobrem evropskem filmu.

V povezavi z delom zunaj svoje domovine se pogosto zastavlja vprašanje jezikovnih meja in morebitnih naglasov, ki lahko hitro delujejo omejujoče. Šturbej pravi, da je seveda še vedno zelo pogosto iskanje tipskih igralcev. "Ljudje na nekem večjem trgu te bolj specifično določijo. A stvari se deloma odpirajo, predvsem v Evropi. V Ameriki je še rahlo drugače, tam je bolj prisotno zasedanje na prvo žogo," je prepričan mladi igralec, ki ob tem opozarja še na vlogo scenarijev – torej kakšne zgodbe zanimajo avtorje.

Njegova veličastna in pristna umetniška prezenca je tako močna in prepričljiva, da so oči občinstva uprte vanj, kjerkoli se pojavi. Timon Šturbej se s širokim razponom čustev in podob ustvarjalno in pristno zlije z vsako vlogo. Njegova igra je mnogovrstna. Njegov nastop je s subtilnimi izrazi in sugestivno prisotnostjo razorožujoč, večplasten in zasvajajoč – pravo utelešenje igre.

zapis žirije o Timonu Šturbeju

Petčlanska mednarodna žirija je deset najobetavnejših talentov z možnostmi za mednarodno kariero izbrala na podlagi številnih dejavnikov, tudi presoje nominiranih igranih filmov in serij. V žiriji so bili švedsko-gruzijski filmski ustvarjalec Levan Akin, hrvaška vodja izbora igralske zasedbe in predsednica mreže International Casting Directors Network (ICDN) Timka Grin, nekdanja italijanska evropska vzhajajoča zvezda Sara Serraiocco, luksemburški filmski producent Bernard Michaux ter filmska strokovnjakinja in kustosinja Yun-hua Chen, ki živi v Nemčiji.

"Razorožujoč, večplasten in zasvajajoč – pravo utelešenje igre"
O Timonu Šturbeju je žirija zapisala: "Njegova veličastna in pristna umetniška prezenca je tako močna in prepričljiva, da so oči občinstva uprte vanj, kjerkoli se pojavi. Timon Šturbej se s širokim razponom čustev in podob ustvarjalno in pristno zlije z vsako vlogo. Njegova igra je mnogovrstna. Njegov nastop je s subtilnimi izrazi in sugestivno prisotnostjo razorožujoč, večplasten in zasvajajoč – pravo utelešenje igre."

Timon Šturbej se je rodil leta 1994 v Mariboru. Diplomiral je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v Ljubljani in je član ansambla SNG-ja Drama Ljubljana. Leta 2017 je svojo prvo filmsko vlogo odigral v filmu Stekle lisice režiserja Borisa Jurjaševiča. Za vlogo Željka v filmu Posledice režiserja Darka Štanteta je leta 2018 prejel vesno za najboljšo stransko vlogo na Festivalu slovenskega filma (FSF). Pred kratkim je sklenil sodelovanje pri filmih Jezdeca v režiji Dominika Menceja in Zbudi me v režiji Marka Šantića. Videti ga bo mogoče tudi v televizijski miniseriji Inhumanum: Umori na Slovenskem v režiji Igorja Zupeta.

Prizor iz filma Posledice, ki je Šturbeju prinesel vesno za najboljšo stransko vlogo. Foto: Slovenski filmski center
Prizor iz filma Posledice, ki je Šturbeju prinesel vesno za najboljšo stransko vlogo. Foto: Slovenski filmski center

Tretji Slovenec med deseterico
Slovenija je od leta 2005 članica zveze EFP, ki podeljuje nagrade. Na začetku je bilo pridruženih članic promocijsko-marketinške hiše malo in so lahko njeni člani predlagali svoje kandidate, ki se bodo na Berlinalu predstavili kot vzhajajoče zvezde. Število članic se je povečalo leta 2008, zato so pri izboru vzhajajočih zvezd morali uvesti selekcijo.

Maruša Majer na Berlinalu leta 2017. Foto: EPA
Maruša Majer na Berlinalu leta 2017. Foto: EPA

Ob Sloveniji so bili v projekt Evropske vzhajajoče zvezde letos izbrani še igralski talenti iz Hrvaške, Danske, Francije, Irske, Nemčije, Nizozemske, Portugalske, Švice in Švedske.

Šturbej je tretja vzhajajoča zvezda iz Slovenije, ki se je uvrstila med deseterico najobetavnejših evropskih igralcev po presoji žirije: leta 2013 je v Berlinu nastopil Jure Henigman in štiri leta pozneje še Maruša Majer. Predtem so se med vzhajajoče zvezde uvrstili še igralec Marko Mandić ter igralki Aleksandra Balmazović in Iva Krajnc, so še zapisali pri SFC-ju.

Šturbej na Berlinalu