Francoska igralka ima poleg oskarja tudi zlati globus in nagrado bafta. Vse je prejela za film Življenje v rožnatem.

Marion Cotillard. Foto: AP
Marion Cotillard. Foto: AP

Zvezdi francoskega filma Marion Cotillard bodo nagrado podelili na slovesnosti ob odprtju festivala 17. septembra, Deppu pa 22. septembra. Festival v 69. izdaji se letos konča 25. septembra.

Med dobitniki nagrade donostia, ki je ime dobila po baskovski besedi za obalno mesto San Sebastian, so med drugim najslovitejša imena filmske igre, kot so Meryl Streep, Richard Gere, Ian McKellen in Robert De Niro. Lani je nagrado pobral Viggo Mortensen.

Sorodna novica Johnny Depp bo v San Sebastianu prejel nagrado za življenjsko delo

Prva nominacija za cezarja s filmom Taksi
Marion Cotillard se je rodila v umetniški družini in že v otroštvu nastopila v eni od očetovih predstav. Po sodelovanju v televizijski seriji je leta 1994 zaigrala v filmu The Story of a Boy Who Wanted to Be Kissed.

Film Taksi (1998) ji je prinesel prvo nominacijo za francoske filmske nagrade cezar, od takrat pa je bila s cezarjem nagrajena dvakrat – za Življenje v rožnatem (2007) in film Zelo dolga zaroka (2004). Kot Lilly Bertineau je zaigrala še v uspešnih filmih Taksi 2 (2000) in Taksi 3 (2003).

Je tudi prejemnica oskarja, zlatega globusa in nagrade bafta, ki jih je prejela za vlogo Edith Piaf v filmu Življenje v rožnatem, ter drugih nagrad. Igrala je v severnoameriških in evropskih produkcijah, ob čemer je sodelovala z ustvarjalci, kot so Michael Mann, Christopher Nolan, Woody Allen, Steven Soderbergh, James Gray, brata Dardenne, Arnaud Desplechin, Nicole Garcia, Leos Carax in tudi s partnerjem – režiserjem in igralcem Guillaumom Canetem.

Sorodna novica Festival v San Sebastianu v bran odločitvi, da Johnnyju Deppu podeli častno nagrado

Kot Lady Macbeth je nastopila v priredbi Shakespearove tragedije Macbeth iz leta 2015, igrala pa je tudi v filmih Čudovito leto (2006), Dva dneva, ena noč (2014), Asasinov nazor (2016), Zaveznika (2016) in Ismaelovi duhovi (2017). Med njenimi zadnjimi projekti je film Annette, ki je odprl letošnji festival v Cannesu in za katerega je bil Leos Carax nagrajen za režijo.

Najpomembnejši filmski festival v Španiji
Mednarodni filmski festival v San Sebastianu je najpomembnejši filmski festival v Španiji. Ustanovljen je bil leta 1953 in je bil v začetnih letih posvečen zgolj španskemu filmu, nato pa se je uveljavil kot ena najpomembnejših mednarodnih filmskih prireditev na svetu. Leta so na njem gostovala velika filmska imena, kot so Alfred Hitchcock, Bette Davis in Lana Turner. Nagrada zlata školjka pa je dobila ime po obliki zaliva, v katerem stoji mesto v Baskiji.