Utrinek iz filma Bogovi Molenbeeka iz Zagrebdoxa 2020. Foto: IMDb
Utrinek iz filma Bogovi Molenbeeka iz Zagrebdoxa 2020. Foto: IMDb

Začenja se eden večjih festivalov dokumentarnega filma, ki že 20. leto poteka v hrvaški prestolnici. Tokrat bo postregel s podobno bero filmov kot lani, le da bodo tokrat razporejeni v več programskih sklopov (skupno 14). "Jubilejni Zagrebdox bo priložnost za ogled nekaterih najboljših filmov doslej po izboru članov Hrvaškega društva filmskih kritikov, ki govorijo o svetu, v katerem živimo in ga opazujemo skozi ZagrebDox," so sporočili organizatorji festivala. Potekal bo v zagrebškem kinu Kaptol Boutique Cinema.

Festival bo danes v zagrebškem kinu Kaptol Boutique Cinema odprl film o volitvah Smiling Georgia gruzijskega režiserja Luke Beradzeja. Sedem dni pozneje, 21. aprila, bo festivalsko dogajanje sklenil No Other Land palestinsko-izraelskega kolektiva aktivistov, ki je prejel tudi nagrado na letošnjem 74. Berlinalu. Foto: EPA
Festival bo danes v zagrebškem kinu Kaptol Boutique Cinema odprl film o volitvah Smiling Georgia gruzijskega režiserja Luke Beradzeja. Sedem dni pozneje, 21. aprila, bo festivalsko dogajanje sklenil No Other Land palestinsko-izraelskega kolektiva aktivistov, ki je prejel tudi nagrado na letošnjem 74. Berlinalu. Foto: EPA
Sorodna novica Berlinale na vojni fronti: Nemčija preiskuje domnevni antisemitizem letošnjega festivala

Nagrada veliki pečat: najboljši film v mednarodni konkurenci
Za glavno nagrado veliki pečat, ki jo podeljujejo za najboljši film v mednarodni konkurenci, se letos poteguje 19 filmov. Za najprivlačnejši naslov v tem programu velja zmagovalec iz Cannesa Four Daughters tunizijske režiserke Kaouther Ben Hanie. Portret tunizijske mame, ki se spopada z dejstvom, da so islamski ekstremisti radikalizirali dve njeni starejši hčerki, je bil med drugim nominiran tudi za oskarja.

Dolgoletni program ZagrebDoxa Mojstri Doxa prinaša štiri nova dela mojstrov dokumentarnega filma. Legendarni ameriški avtor Frederick Wiseman v Zagreb prihaja s filmom Menus-Plaisirs - Les Troisgros, živahnim in zabavnim filmom o družini Troisgros, ki bo gledalce popeljal v idilično okolje osrednje Francije in najvišje kulinarične kroge, nagrajene s tremi Michelinovimi zvezdicami. Slovita francoska dokumentaristka, direktorica fotografije, montažerka in igralka Claire Simon je nazadnje posnela dokumentarni film Our Body, ki ponuja sočuten in etičen pristop k temi o ženskih telesih skozi njihova srečanja z obsežnimi, pogosto invazivnimi medicinskimi posegi.

The Blessed Plot britanskega avtorja Marca Isaacsa spremlja mlado kitajsko filmsko ustvarjalko Lori in njena prizadevanja, da bi dokumentirala življenja ljudi v mestecu Thaxted v Essexu. Film preučuje meje med življenjem in smrtjo, dejstvi in fikcijo ter izvor angleških mitov, Lori pa odkrije, da duhovi iz preteklosti ponujajo tudi vpogled v sedanjost Anglije. Avstrijski režiser Nikolaus Geyrhalter se je s filmom Stillstand odločil dokumentirati čas pandemije covida-19 ter snemal zapuščene lokacije in intervjuval ljudi, za katere je izraz "izredne razmere" nenadoma postal resničnost.

Sorodna novica Film Telo, intimni portret bolezni in vztrajanja, se predstavlja na francoskem festivalu FIPADOC

Regionalna konkurenca in slovenski dokumentarni filmi na ZagrebDox
V regionalni konkurenci bo na ogled 21 filmov, med njimi tudi slovenskih ustvarjalcev. Iz Srbije prihaja film beograjskega režiserja Nemanje Vojinovića Stekleničarji, ki je nastal v koprodukciji s Slovenijo in je na Sarajevskem filmskem festivalu prejel glavno nagrado srce Sarajeva. Vojinović se je odpravil na obrobje Beograda, kjer nad ostanki starodavne vinčanske civilizacije leži eno največjih odlagališč odpadkov v Evropi.

Poleg Stekleničarjev bodo v tej sekciji med drugim prikazali še celovečerni film Telo Petre Seliškar ter kratki film Obzornik 242 – Sunčane pruge slovenske umetnice Nike Autor. Prvi združuje intimne pogovore, osebne arhive in kreativne vizualije, da bi raziskal skrivnosti človeškega telesa, hkrati pa nas popeljal na popotovanje ozdravitve in samosprejemanja glavne protagonistke Urške Ristić, drugi pa kot filmski dnevnik prikazuje obdobje mladinskih delovnih brigad iz časa socialistične Jugoslavije, med katerimi je bila leta 1947 tudi gradnja železniške proge Šamac-Sarajevo.

Od slovenskih filmov bo v programu TeenDox na ogled še kratki animirano-dokumentarni film režiserja Simona Intiharja z naslovom Line Rider, ki spremlja umetnika Boštjana Čadeža, ki si je zamislil koncept za internetno igračo Line Rider.

Sorodna novica Prisluhniti materialu, kaj hoče povedati: sklepno dejanje 19. Zagrebdoxa

Jubilejni ZagrebDox s številnimi spremembami in znaznamovanji
ZagrebDox je svoja festivalska vrata prvič odprl 21. februarja 2005 s filmom The White Diamond nemškega režiserja Wernerja Herzoga. Iz projekta, ki ga je začela peščica strastnih dokumentaristov pod vodstvom Nenada Puhovskega, se je v dveh desetletjih spremenil v ključno regionalno in globalno prizorišče sodobnega dokumentarnega filma. Danes je eden izmed zgolj 40 svetovnih filmskih festivalov, katerih filmi se potegujejo za letno nagrado Evropske filmske akademije v kategoriji dokumentarnega filma. Festival je doslej obiskalo 350.000 obiskovalcev. Na skoraj 3000 projekcijah je bilo prikazanih več kot 2800 filmov, doslej pa se ga je udeležilo več kot 6500 tujih in domačih gostov.

ZagrebDox bo z letošnjim letom tudi spremenil način upravljanja, saj se bosta ločili funkciji izvršnega direktorja in umetniškega vodje. Puhovski, ki je bil glavni selektor in direktor festivala, bo še naprej opravljal mesto umetniškega vodje, izvršni direktor pa bo Hrvoje Pukšec. Ob zahvali za izkazano zaupanje je na novinarski konferenci Pukšec dejal, da na ZagrebDoxu kar mrgoli potencialov in jih v dvajsetih letih še zdaleč ni izčrpal, kar potrjuje tudi letošnja izdaja. "Že dvajset let delam na različnih festivalih, a tako dobrega izbora, biser od bisera, še nisem videl," je poudaril.