V glavnih vlogah sta nastopila Janko Mandić kot Luka in Nina Rakovec kot Ajda. Foto: Promocijsko gradivo
V glavnih vlogah sta nastopila Janko Mandić kot Luka in Nina Rakovec kot Ajda. Foto: Promocijsko gradivo
V filmu igrajo še Nataša Barbara Gračner (na fotografiji), Peter Musevski, Dario Varga, Primož Pirnat, Ljerka Belak, Gregor Zorc in Igor Samobor. Foto: Promocijsko gradivo
Film nadaljuje pot po festivalih, v slovenske kinematografe pa prihaja septembra. Foto: Promocijsko gradivo

Šantić je s svojim celovečernim prvencem prepričal žirijo, v kateri so sedeli pisatelj Bret Easton Ellis, filmski kritik Brent Simon in filmski kurator Chale Nafus. Film so označili kot prepričljivo dramo o življenju delavskega razreda, za Šantića in Nevia Marasovića, režiserja filma Vis-a-Vis, pa so zapisali, da predstavljata nova, sveža glasova iz Vzhodne Evrope. Nagrado z nazivom Bridging the Borders (Prečenje mej) so podelili na festivalu južnovzhodnega evropskega filma SEEfest v Los Angelesu, kjer so med 1. in 5. majem prikazali 35 filmov. Podpira jo medijski partner festivala Cinema Without Borders.

Negotovost brez družinskih korenin
Ljubezenska drama Zapelji me portretira mlade, od katerih družba zahteva odgovornost, a jim ne ponuja nobene zaščite in gotovosti. Edino zavetje najdejo pri drug drugem, a jih usoda pogosto vleče na nasprotne strani. Film skozi zgodbo 19-letnega mladeniča v ospredje postavlja njegovo spoznavanje družinske preteklosti, pomanjkanja družinske varnosti, vprašanja osamljenosti in izdaje.

V glavnih vlogah sta nastopila Janko Mandić kot Luka in Nina Rakovec kot Ajda. Luka po odhodu iz mladinskega doma, kjer je, zapuščen, brez družine in sorodnikov, preživel zadnjih devet let, začasno dela v tovarni za pridelavo mesnih izdelkov, kjer se tudi zaljubi v živahno Ajdo. Želi si študirati, pomanjkanje družinske varnosti pa v njem budi še željo, da bi izvedel, kje je pokopan njegov oče. Ko zbere pogum in obišče mamo pri iskanju odgovorov iz preteklosti, izve za družinsko skrivnost, ki ga šokira; njegov oče namreč še živi. V filmu igrajo še Nataša Barbara Gračner, Peter Musevski, Dario Varga, Primož Pirnat, Ljerka Belak, Gregor Zorc in Igor Samobor.

Festivalsko zapeljevanje
Film, ki bo v slovenskih kinematografih premierno prikazan septembra, tako nadaljuje svojo festivalsko pot. Na lanskem Festivalu slovenskega filma je leta 1983 v Splitu rojeni Šantić prejel nagrado za najboljšega režiserja, na Filmskem festivalu v Varšavi pa si je film prislužil posebno omembo. Prikazan je bil tudi v tekmovalni sekciji na filmskem srečanju v Bergamu in na goEast festivalu v Wiesbadnu ter v tekmovalni sekciji balkanskih filmov na mednarodnem festivalu v Sofiji, pa tudi v okviru retrospektive slovenskega filma na Festivalu češkega filma v Plznu ter na Panorama Europe v New Yorku.

ZAPELJI ME - trailer from RTV Slovenia, Drama department on Vimeo.