V izjavi, pod katero se podpisuje predsednik DSP-ja Vlado Žabot, tako pisatelji podpirajo protest Društva slovenskih filmskih umetnikov. Foto: RTV SLO
V izjavi, pod katero se podpisuje predsednik DSP-ja Vlado Žabot, tako pisatelji podpirajo protest Društva slovenskih filmskih umetnikov. Foto: RTV SLO
Igor Prodnik
Miklavčiča je zamenjal Igor Prodnik. Foto: RTV SLO
Na DSFU-ju menijo, da se je slovenska kinematografija iz 'obetajočega evropskega tigra uspela razviti v zaostalo paradržavno produkcijo.' Foto: EPA
Jan Cvitkovič
Jan Cvitkovič je na Simonitija in Prodnika naslovil sporočilo Smeh je pol zdravja. Foto: RTV SLO

Kot so ob razrešitvi Denisa Miklavčiča z mesta vršilca dolžnosti direktorja Filmskega sklada Republike Slovenije v izjavi za javnost zapisali na Društvu slovenskih pisateljev (DSP), ne morejo biti brezbrižni do učinkovitosti in zakonitosti delovanja slovenskih javnih kulturnih ustanov, zato vlado kot ustanoviteljico sklada pozivajo, da "v najkrajšem možnem roku stori vse, kar je mogoče za pravno korektno in programsko učinkovito delovanje sklada".

Kot še menijo, nastajajoča škoda v slovenski strokovni in civilni kulturni javnosti že sproža dodatna vprašanja glede strokovno in politično odgovornega odnosa pristojnih organov in posameznikov do učinkovite namenske porabe javnih sredstev in do uresničevanja javnega interesa na področju slovenske filmske ustvarjalnosti.

V DSP-ju so se odzvali na nove zamenjave v vrhu sklada, ki jih je Nadzorni svet sprejel na 17. izredni seji, ko so na mesto direktorja postavili Igorja Prodnika, dotedanjega namestnika predsednika NS-ja sklada.

Poziv k odreku parcialnih interesov
Kot so še zapisali, se v društvu zavedajo, da reševanje vseh nakopičenih zagat ni enostavno, vendar hkrati vse vpletene pozivajo, da se v prid strokovne in pravne korektnosti do slovenske filmske ustvarjalnosti "odrečejo morebitnim parcialnim interesom in vsem absurdnim uradniško politikantskim intrigam".

DSFU: Ustavite ta državni vandalizem
Pisatelji se tako pridružujejo protestu Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU), ki vlado, ministrstvo za finance, ministrstvo za javno upravo in pa odgovorne službe za nadzor nad zakonitim delovanjem države, poziva, da čim prej ukrepajo in 'ustavijo ta državni vandalizem.' V svojem pozivu so med drugim zapisali, da so Miklavčiča odstavili, potem ko na pozive predsednika ta ni hotel odstopiti sam. Kot trdijo, je Miklavčič "z ministrstva prejemal grožnje, da mora izvesti že sestavljeni program, ki je po presoji velikanskega dela pravne stroke (z izjemo pravnikov na ministrstvu za kulturo) protizakonit." Ker se Miklavčič ni uklonil, še dodajajo, ga je nadzorni svet, ki že dolgo protizakonito deluje kot uprava in ne kot nadzorni svet, zamenjal.

"Namesto da bi država v skladu z zakonom ustvarjala ustrezne pogoje za kar se da strokovno neoporečno in učinkovito delovanje filmskih ustanov (Filmskega sklada in Viba filma), grobo, nestrokovno in protizakonito posega v avtonomnost teh ustanov," so še zapisali v DSFU-ju.

Cvitkovič: Smeh je pol zdravja
Na novo odstavitev se je odzval tudi režiser Jan Cvitkovič, ki je na ministra za kulturo Vaska Simonitija in novega direktorja sklada Prodnika naslovil sporočilo, v katerem ju naslavlja z imenoma Don Kihot in Sančo Pansa. "Z nedavnimi potezami sta me uspela od srca nasmejati. Čestitam! Mislim, da bi vaju bilo potrebno snemati. Tako bi dobili posrečeno tragikomedijo, ki bi nedvomno rešila slovensko kinematografijo," je v svojem sporočilu, naslovljenem Smeh je pol zdravja, nastali položaj komentiral režiser.