John Dutton v podobi Kevina Costnerja je lastnik orjaškega, 150 let starega družinskega ranča Yellowstone sredi neokrnjene Montane. Foto: IMDb
John Dutton v podobi Kevina Costnerja je lastnik orjaškega, 150 let starega družinskega ranča Yellowstone sredi neokrnjene Montane. Foto: IMDb

69-letni igralec je objavil video na Instagramu, v katerem pove, da se trenutno osredotoča na serijo filmov Obzorje: Ameriška saga. Prvo poglavje, ki je svetovno premiero doživelo v Cannesu, v slovenske kinematografe prihaja 27. junija.

"Hotel sem se samo oglasiti in vam sporočiti, da po dolgem letu in pol ukvarjanja z Obzorjem in vsem v zvezi s tem," pravi Costner, "razmišljam o Yellowstonu, tej priljubljeni seriji, ki jo imam rad, za katero vem, da jo imate radi. Pravkar sem ugotovil, da je ne bom mogel nadaljevati, niti za peto sezono niti pozneje v prihodnosti."

Vseeno pa je bil Yellowstone projekt, "ki ga je spremenil", priznava. "Serijo sem imel rad in vem, da vi tudi. Zato sem vam hotel povedati, da me ne bo nazaj. Rad imam vse odnose, ki so se rodili okrog nje. Vidimo se v kinu."

V nadaljevanki Yellowstone je Costner igral rančarskega patriarha Johna Duttona; serija se je izkazala za neverjetno uspešno in je iz Costnerja naredila enega najbolje plačanih igralcev na malih zaslonih. Iz nje sta se izvili tudi dve povezani nadaljevanki, 1883 (s Samom Elliottom) in 1923 (s Harrisonom Fordom in Helen Mirren).

Pustili so nas in medias res
Yellowstone je trenutno sredi svoje pete in zadnje sezone, a ga na malih zaslonih ni že od leta 2022. Predvajali so samo osem od 14 epizod. Zamuda se je najprej dala pripisati hollywoodskim stavkam, potem pa so bile vse glasnejše govorice o trenjih med Costnerjem in producenti, ki so bili nezadovoljni s tem, da se je odločil bolj posvetiti svojim filmom.

Costner je v preteklosti izjavljal že vse mogoče: včasih je napovedoval, da se vrača v Yellowstone, drugič se je od serije skušal distancirati. Lani je v svojem ločitvenem postopku pred sodiščem izjavil, da bo producente morda tožil za neplačan honorar, češ da mu za drugo polovico pete sezone dolgujejo še 12 milijonov dolarjev, ki jih ni prejel zaradi odlaganja snemanja. (V njegovi pogodbi je klavzula, ki mu zagotavlja plačilo za sodelovanje, ne glede na to, ali se projekt na koncu dejansko posname in predvaja.) "Najbrž bom šel zaradi tega v tožbo," je napovedal, češ da je bila pogodba sad "dolgega, trdega pogajanja z mrežo Paramount".

Sorodna novica Bo drama na snemanju Yellowstona odnesla najbolj gledano serijo?

Šesta in sedma sezona splavali po vodi
Costner trdi tudi, da je podpisal pogodbo za šesto in sedmo sezono Yellowstona, ampak "na koncu jim nisem mogel več pomagati. Poskušali smo se pogajati, ponudili so mi nižji honorar kot za prejšnje sezone, težave pa so bile tudi po vsebinski plati."

Kriv? Costner?
Ob tem je zanikal poročila, da je zahteval manj snemalnih dni, da bi se lahko bolj posvetil Obzorju. Njegove besede (za filmski blog Deadline) so bile: "Od tistih klinčevih tipov sem prenesel hudiča ... Yellowstone sem si postavil za glavno prioriteto, in napačno bi bilo insinuirati kar koli drugega."

Taylor Sheridan je v preteklosti izjavil, da bi ga Costnerjev – takrat že zelo verjetni – odhod "razočaral": "To bi oklestilo slovo njegovega lika. Ničesar ne bi spremenilo, bi pa okrnilo."

Costner je sicer še pred kratkim namigoval, da bi bil pripravljen razmisliti o vrnitvi. Še pred nekaj dnevi je v oddaji Today povedal, da bi se vrnil "v pravih okoliščinah": "Pravim, da je možnost, vedno je možnost. Serijo imam zelo rad. Glede tega moram biti jasen."

Igralec je v zadnjih letih svojo energijo – in svoj denar – usmerjal predvsem v filmsko sago Obzorje, pri kateri sodeluje kot producent, režiser, soscenarist in glavni igralec. Samo prvi film je imel stomilijonski proračun, od česar je Costner založil 38 milijonov dolarjev lastnega denarja. Drugi film je napovedan za 16. avgust letošnjega leta.

Sklepnih šest epizod Yellowstona že snemajo, na male zaslone pa prihajajo novembra.