"Film razumem kot portret tistega obdobja v človekovem življenju, ko svet zares nima meja. Celo med vajami sem bil vedno znova presenečen, kako svobodna sta bila otroka; odprta do vsega," je Omerzu povedal o svojih mladih protagonistih, za katera je bila to prva filmska izkušnja. "Svet odraslih je nagnjen k etiketiranju in sodbam – z mojima junakoma ni tako in to lahko prikažem, ne da bi ju idealiziral … Rad bi, da bi gledalca očarala, da bi ga fascinirala s svojim pozitivnim pogledom na svet. A rad bi tudi, da občuti grenkobo." Foto: SFC
Sorodna novica "Fascinira me otroško pripovedovanje zgodbe, v katerem laž soustvarja resničnost"

Zimske muhe je tretji Omerzujev celovečerec in ponuja portret prijateljstva v ranljivem obdobju odraščanja. Popisuje dogodivščino navihanega, samozavestnega Mare in malce čudaškem Heduša, ki se z avtomobilom odpravita v ledena prostranstva dogodivščinam naproti. Navsezadnje bo Mara kmalu praznoval 15. rojstni dan. Omerzu je posnel "film ceste o muhah, ki včasih brenčijo naokrog tudi sredi zime", njegova zgodba pa – preden se konča na policijski postaji – pripoveduje o izmuzljivih vezeh fantovskega prijateljstva ter neukrotljivi želji po doživetjih, "čeprav ne veš natančno, kakšnih".

Your Screen je britanska spletna filmska platforma, ki je bila v času pandemije posebej razvita v sodelovanju z neodvisnimi kini in lokalnimi filmskimi iniciativami, ki v aktualni situaciji ne morejo organizirati projekcij. Recenzijo Omerzujevega filma, ki je na platformi dostopen od konca januarja, je objavil britanski The Guardian.

Sorodna novica Filmska recenzija: Zimske muhe

Primerjava s Hirokazujem Koreedo
Zimske muhe je kritik Phil Hoad označil s štirimi od petih zvezdic in o njem med drugim zapisal, da bi se napol blodnjave najstniške norčije v filmu lahko končale kot niz gagov v smislu filma Super hudo (Superbad), a je slovenski režiser Olmo Omerzu iz njih potrpežljivo izžel subtilnejši humor in patos. "V svojem tretjem celovečercu se Omerzu tesno približa perspektivi igralcev in izjemni naravnosti, ki jo v svojih filmih dosega Hirokazu Koreeda," so povzeli v SFC-ju.

V filmu igrajo Tomaš Mrvik, Jan František Uher, Eliška Krenkova, Martin Pechlat in Lenka Vlasakova. Slovenski koproducent je Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger film, film pa je nastal s finančno podporo SFC-ja.

Marcel Štefančič je v recenziji filma, ki ji je prilepil tako želeni ZA+, med drugim zapisal:
Marcel Štefančič je v recenziji filma, ki ji je prilepil tako želeni ZA+, med drugim zapisal: "Mara, Heduš, Brana in pes postanejo alternativna, muhasta družina, ki potuje od surovega, sivega, hladnega, zimskega severa proti jugu, toda surovost, sivina, hlad in zima so povsod, tudi na utopičnem jugu, tako da prijatelja kmalu ugotovita to, kar sta pred dobrimi petdesetimi leti v Pennovi odisejski klasiki Bonnie in Clyde ugotovila Bonnie in Clyde: trik je v tem, da se neprestano giblješ, da se torej ne ustaviš – čim se ustaviš, te dobijo. Na varnem si le še v avtomobilu. Sploh pa, ko se ustaviš, se itak izkaže, da so vsi kraji isti – in da so tudi vsi odrasli isti." Foto: SFC

Nagrada za režijo v Karlovih Varih
Film Zimske muhe je na 53. filmskem festivalu v Karlovih Varih leta 2018 prejel nagrado za najboljšo režijo in posebno omembo ekumenske žirije, bil je tudi češki kandidat za tujejezičnega oskarja. Leta 2019 je pometel s konkurenco v Pragi in prejel skupno kar šest nacionalnih filmskih nagrad lev – za najboljši film, režijo, scenarij in montažo, igralca Eliška Krenkova in Jan František Uher pa sta bila nagrajena za stranski vlogi.

Februarja 2019 so Omerzuju češki kritiki podelili tudi nagrado za najboljšega režiserja, na 21. Festivalu slovenskega filma (FSF) pa je prejel vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijo. Žirija je tedaj v utemeljitvi nagrade zapisala: "Film poišče otroka v nas, polnega nedolžnih užitkov, z vedno veliko željo po avanturi, raziskovanju in nenehnem popotovanju po sladkih bridkostih sveta. Olmo Omerzu vodi filmsko zgodbo z lahkotnostjo pravljice, jo bogati s prefinjenim humorjem, hkrati pa ohranja odgovoren odnos do teme."