Festivalski kritiki so bili navdušeni predvsem nad Lacuestovim
Festivalski kritiki so bili navdušeni predvsem nad Lacuestovim "dokumentarističnim" načinom podajanja fiktivne zgodbe. Foto: EPA
Na letošnjem festivalu je bil zvezdniški kvocient izjemno visok. Sklepno slovesnost je denimo pomagal povezovati Chris Hemsworth, ki zna po zaslugi žene Else Pataky tudi malo špansko. V San Sebastianu je predstavljal film Bad Times at the El Royale, s katerim se je festival sklenil. Foto: EPA
Benjamin Naishtat "se ni še niti rodil v času dogodkov, ki jih popisuje v svojem filmu". Foto: EPA

V katalonski Gironi rojeni režiser z Med dvema vodama pripoveduje o obupanem poskusu dveh bratov najti izhod iz življenja v romski skupnosti v južni španski regiji Cadiz, ki ga zaznamujeta prekupčevanje drog in brezposelnost. Poti protagonistov se križata po številnih letih, saj je en brat dalj časa preživel za zapahi, drug pa v vojski.

Naslov je v resnici španska fraza, ki pomeni "ne tu in ne tam", obenem pa je Entre Dos Aguas tudi naslov izjemno znane melodije klasičnega kitarista Paca de Lucie.

Predsednik žirije tekmovalnega sporeda Alexander Payne je povedal, da se je žirija enoglasno odločila za "precizen družbeni portret, ki gledalca povabi v življenje protagonistov"; Med dvema vodama je tudi zgodba o spravi in odpuščanju.

Največ nagrad za politični triler
Nagrado za režijo je prejel Argentinec Benjamin Naishtat, ki je na festivalu predstavil triler Rojo. V njem je ujel napeto ozračje tik pred državnim udarom in vojaško diktaturo v Argentini leta 1975. Glavni igralec Dario Grandinetti, ki v filmu uprizarja odvetnika, pa je bil nagrajen za najboljšega igralca; Rojo je bil tudi sicer največkrat nagrajen film večera.

Naishtat je svoj trenutek pod žarometi izkoristil za opozorilo na šepavost argentinske filmske industrije. "Po tej nagradi se bo pisalo, kako vitalna je argentinska kinematografija, ampak resničnost je drugačna – še pred tednom dni je bilo ministrstvo za kulturo v Argentini zaprto. Kultura je del človeškega dostojanstva. S tem se ne da barantati."

Grandinetti je poudaril, da se režiser še niti rodil ni v času dogodkov, ki jih tematizira v filmu, "a se je podučil in se začel zanimati za to obdobje". "Film je zelo aktualen in prihaja v prelomnem času, ko se desnica in fašizem po svetu spet krepita."

Tudi sicer je imel večer močno politično noto. Scenarist Paul Laverty, sicer stalni sodelavec Kena Loacha, je svoj zahvalni govor (nagrado je dobil za scenarij filma Yuli) izkoristil za ostro kritiko ZDA in Izraela, češ da sta državi "robavsa" in med zadnjimi na svetu, ki še podpirajo sankcije proti Kubi.

S srebrno školjko nagrajena najboljša igralka je postala Norvežanka Pia Tjelta, ki v filmu režiserke Tuve Novotny z naslovom Blind Spot (Slepa točka) igra zaskrbljeno mamo.

Brillante zopet sije na festivalih
Glavna nagrada žirije je šla tokrat v roke filipinskemu režiserju Brillantu Mendozi za film Alpha, The Right to Kill (Alfa, Pravica za ubijanje), ki pod drobnogled vzame vojno filipinskih oblasti proti drogam.

Častno nagrado donostia za življenjsko delo pa so prejeli britanska igralka Judi Dench, ameriški igralec Danny DeVito in japonski režiser Hirokazu Koreeda.