Daniel Craig si je za cilj zadal priti na Kitajsko - in uspelo mu je. Foto: Reuters
Daniel Craig si je za cilj zadal priti na Kitajsko - in uspelo mu je. Foto: Reuters

Film tukaj še ni bil premierno predvajan, a občutek imam, da so ga ljudje že videli ...

Daniel Craig o piratstvu na Kitajskem
Eva Green
Uspeh filma je s svojim obiskom Kitajske skušalo zagotoviti tudi Bondovo dekle. Foto: Reuters

Casino Royale je prvi James Bond, ki ga bodo tudi Kitajci videli na rednem sporedu kinematografov - in to popolnoma celega in necenzuriranega. S tem se ne morejo pohvaliti niti Britanci ali Američani, saj so za predvajanje na Otoku in v ZDA izrezali nekaj nasilnih prizorov.

Ker še nobenega Bonda niso na Kitajskem uradno predvajali, sta se v deželo onstran Kitajskega zidu potrudila tudi glavna igralca in režiser 21. filma o agentu Njenega veličanstva, Martin Campbell. "Del mojih ambicij je zajemal tudi to, da s filmom pridem na Kitajsko, in želim si, da bi imel tukaj več časa," je novinarjem pred premiero v Pekingu zaupal Daniel Craig, ki mu je uspelo navdušiti večino gledalcev, čeprav so bili ti pred svetovno premiero filma, v katerem je nastopil prvi "blond Bond", precej skeptični.

Ogled v kinu je posebna izkušnja
Usoda agenta ling ling či, kot mu pravijo Kitajci, pa je negotova, saj so piratske kopije na ulicah dosegljive že več tednov; eno so skušali podjetni trgovci prodati celo samemu Craigu, ko je šel na ulico z očali in s klobukom. "Popolnoma razumem tukajšnjo resničnost in me žalosti, ne le zaradi učinka, ki ga ima piratstvo na filmsko industrijo, ampak tudi zato, ker je ogled filma v kinu posebna izkušnja. Veliko zamudiš, če si film pogledaš na slabi piratski kopiji, ki sploh nima zvoka, kakovost slike pa je slaba. Po mojem mnenju je kino skupinska izkušnja in od filma imaš 50 odstotkov več, če si ga ogledaš v kinu," se je skušal po svojih najboljših močeh proti piratstvu bojevati agent 007.

Okrnjena konkurenca za Kitajskim zidom
Kljub nelojalni konkurenci (piratski DVD stane približno en dolar) pa producenti pričakujejo, da bo James Bond v svoj mošnjiček na največjem svetovnem trgu dodal več kot 12 milijonov dolarjev in tako postal najbolj dobičkonosen zahodni film na Kitajskem. To ne bi smelo biti pretežko, saj je konkurenca na Kitajskem skromnejša kot drugje po svetu; Kitajska pusti v svoje kinematografe le nekaj zahodnih filmov vsako leto, a še ti v kinodvorane pogosto ne pridejo nedotaknjeni, ampak jih "oskubijo" cenzorske škarje.

Kitajcev nasilje ne moti preveč
James Bond se jim je uspel izmuzniti nepoškodovan. "To, da smo prišli v kinematografe brez cenzorskih posegov, je zame poseben dosežek," je bil navdušen novozelandski režiser, ki je opazil, da Kitajcev nasilje ne moti preveč - vsaj ne toliko kot Britance in Američane, ki so film nekoliko skrajšali.

Film tukaj še ni bil premierno predvajan, a občutek imam, da so ga ljudje že videli ...

Daniel Craig o piratstvu na Kitajskem