Dokumentarec o Everestu je šesti v nizu oddaj o najvišjih gorah sveta in uspehih slovenskega alpinizma, ki nastajajo v Izobraževalnem programu Televizije Slovenija. Pred filmom o Everstu so si gledalci že lahko ogledali oddaje o Makaluju, Manasluju, Broad Peaku, K2-ju in Daulagiriju. Foto: Viki Grošelj
Dokumentarec o Everestu je šesti v nizu oddaj o najvišjih gorah sveta in uspehih slovenskega alpinizma, ki nastajajo v Izobraževalnem programu Televizije Slovenija. Pred filmom o Everstu so si gledalci že lahko ogledali oddaje o Makaluju, Manasluju, Broad Peaku, K2-ju in Daulagiriju. Foto: Viki Grošelj
EVEREST veterani odprave na Everest 1979 po 30 letih spet pod goro
Veterani odprave na Everest: 13. maja 1979 se je 25-članska ekipa odpravila na Mount Everest. Foto: Viki Grošelj
S poti pod Everestom
Letos se je del prvotne odprave znova odpravil na Himalajo, a tokrat je bila cilj sosednja - nižja - gora. Po Grošljevih besedah je šlo za nekakšno "spominsko jubilejno odpravo veteranov". Foto: Viki Grošelj

Dokumentarni film Mount Everest, ki povzema prav teh 30 let spopadanj z najvišjo goro sveta, ki so močno zaznamovala tako slovenski kot tudi svetovni alpinizem, spada v niz oddaj o najvišjih gorah sveta in uspehih slovenskega alpinizma, ki nastajajo v Izobraževalnem programu Televizije Slovenija. Film je bil na ogled na 1. programu Televizije Slovenija. Scenarij je napisal Viki Grošelj, režijo in montažo opravil Stipe Božić, snemalci na terenu pa so bili Stipe Božić, Boštjan Virc, Davo Karničar in Ang Dorjee Chulding Sherpa.

Dva slovenska dosežka
V dokumentarcu se bomo srečali z dvema svetovnima alpinističnima legendama; s prvopristopnikom Edmundom Hillaryjem in Peterom Habelerjem, prvim človekom, ki je dosegel vrh brez uporabe dodatnega kisika. V središču pozornosti sta zgodovinska dosežka Slovencev: najprej je to prvenstveni vzpon po zahodnem grebenu leta 1979 in nato prvi smučarski spust z vrha leta 2000. Trideset let slovenskih poskusov na Mount Everestu je tudi velik del epske dobe slovenskih himalajskih odprav.

Člani prve odprave na Mount Everest so bili: Tone Škarja (vodja), Stane Belak (namestnik vodje), Tomaž Jamnik (vodja transporta), Bojan Pollak (organizator prehrane), Roman Robas (odgovoren za finančno in materialno poslovanje), Evgen Vavken (glavni zdravnik), Zvone Andrejčič, Borut Bergant, Stipe Božić (snemalec), Muhamed Gafić, Viki Grošelj (odgovoren za fizične priprave), Stane Klemenc (odgovoren za ekonomsko propagando), Franček Knez, Ivan Kotnik, Marjan Manfreda, Štefan Marenče (konstruktor žičnice na sedlo Lho La), Vanja Matijevec, Vlado Mesarić, Dušan Podbevšek (skladiščnik), Muhamed Šišić, Andrej Štremfelj, Marko Štremfelj, Igor Tekavčič (zdravnik), Jernej Zaplotnik, Jože Zupan.

Nadaljevanja sledijo
Prav tja se je oktobra znova odpravil scenaristi dokumentarnega filma Viki Grošelj, ki je dan pred odhodom za MMC povedal, da bodo na odpravi nadaljevali zbiranje materiala za serijo dokumentarnih filmov, v katero poleg Mount Everesta sodijo še oddaje o Makaluju, Manasluju, Broad Peaku, K2 in Daulagiriju (oddaje so bile že na ogled). Tokrat bo predmet njihovega zanimanja tretja najvišja gora na svetu Kangčendzenga, do leta 2013 pa nameravajo posneti oddaje o še preostalih sedmih osemtisočakih.

Snemanje na alpinistični odpravi navadno zahteva posebej prilagojene kamere, ki jih sicer ekipa ni imela, so pa s seboj vzeli najboljše in najlažje kamere, kar so jih finančne zmožnosti dopuščale. Ne glede na to pa je Grošelj leta 2005 na festivalu gorniškega filma v Trstu dobil glavno nagrado za idejo in scenarij.