Letos septembra bo minilo 60 let od predvajanja prvega dela te izredno priljubljene ameriške animirane serije. Velja za prvo ameriško serijo, ki je že s prvo predvajano epizodo osvojila občinstvo.

V seriji spremljamo Freda in Vilmo Kremenček, prebivalca mesteca Bedrock, v katerem se piše 10 tisoč let pr. n. št. Foto: IMDb
V seriji spremljamo Freda in Vilmo Kremenček, prebivalca mesteca Bedrock, v katerem se piše 10 tisoč let pr. n. št. Foto: IMDb

Serijo o kamenodobnih junakih sta ustvarila William Hanna in Joseph Barbera, združena pod imenom Hanna-Barbera. V treh desetletjih je nastalo več kot 160 epizod iz življenja kamenodobne družine, ki je dolgo veljala za ljubljenko občinstev. Ta naziv je konec 80. let prevzela druga serija, ki postavlja v ospredje "tipično ameriško družino" ‒ Simpsonovi.

Spoznajte Kremenčkove: Yabba-Dabba Do!
V seriji spremljamo Freda in Vilmo Kremenček, prebivalca mesteca Bedrock, s hčerko Pebbles (Kamenčica), "mačkom", ki je pravzaprav sabljezobi tiger, in domačim ljubljenčkom, dinozavrom Dinom. Njuna najboljša prijatelja sta Betty in Barney Grušč s posvojenim sinom Bam-Bamom. Glavna moška lika delata v krajevnem kamnolomu, kamor se vozita v avtomobilih na nožni pogon. Vsem dobro poznana je tudi naslovna skladba serije Spoznajte Kremenčkove, v kateri uporabijo vzklik Yabba-Dabba Do!.

Čeprav je dogajanje postavljeno v čas kamene dobe, je življenje junakov sodobno, z njimi so kino, avtomobili in steza za bowling, izdelani iz kamenja in lesa. Glasove so junakom posojali Alan Reed (Fred), Jean Vander Pyl (Vilma in Pebbles), Bea Benaderet/Gerry Johnson (Betty) in Don Messick (Bam-Bam),

Po seriji je nastalo tudi več filmskih priredb, odmevnejši pa je bil celovečerec Kremenčkovi iz leta 1994, v katerem je Freda igral John Goodman, Vilmo Kristen Johnston, Betty je upodobila Jane Krakowski, Barneyja pa Rick Moranis. Temu je leta 2000 sledilo še nadaljevanje, postavljeno v Viva Rock Vegas, namišljeno različico znane ameriške igralniške meke.

Ob letošnji obletnici pa je že nastala nova serija, ki jo od ponedeljka prikazujejo na programu Boomerang, njena glavna akterja pa sta Pebbles in Bamm-Bamm.