Foto:
Foto:
Vitrina Javierja Bardema se polni na vsaki podelitvi ...
Belen Rueda, ko je prejela nagrado za najboljše presenečenje v španskih filmih.

Film, posnet po resnični zgodbi tetraplegika Ramona Sampedra, ki se je po nesreči bojeval za pravico umreti, je prejel goyo za najboljši film, režiserja, najboljšega glavnega in stranskega igralca in igralko, scenarij, masko, glasbo, fotografijo ... S filmom Slaba vzgoja je bil v igri za nagrade tudi Pedro Almodovar, a ga je popolnoma premagal Amenabarjev film, ki je nominiran tudi za oskarja za najboljši tujejezični film. Za najboljši evropski film so včeraj zvečer v Madridu razglasili nemški film Fatiha Atkina Z glavo ob zid.

Priznanja na različnih podelitvah
Amenabarjev triumf ni bil nobeno presenečenje, saj je film že na podelitvi evropskih nagrad lanskega decembra prejel priznanje evropske filmske akademije za najboljšega režiserja in igralca, letošnji zlati globus za najboljši tuji film, lani v Benetkah pa je glavni igralec Javier Bardem prejel tudi leva za najboljšega igralca na tamkajšnjem festivalu.

Film, ki je sprožil polemike
32-letni režiser Alejandro Amenabar je zunaj svoje domovine zaslovel s filmom The Others, v katerem je zaigrala tudi Nicole Kidman. K izredno uspešnemu filmu Morje znoraj, ki je v pretežno katoliški Španiji sprožil številne polemike o upravičenosti evtanazije, je Amenabar prispeval med drugim tudi scenarij in glasbo, za katera je bil tudi nagrajen.

Režiser je znal najboljše potegniti od vseh sodelujočih
Med preostalimi igralci, ki se jim je obrestovalo sodelovanje v nagrajenem filmu, je bili tudi Lola Duenas. Upodobila je žensko, ki po 30-letnih prizadevanjih Sampedra, da bi smel umreti, tetraplegiku končno pomaga umreti, njegove zadnje trenutke pa posname tudi s kamero.

Prej tudi v Španiji nezanana igralka Mabel Rivera se je v filmu predstavila kot tetraplegikova svakinja, ki jo njegova želja umreti popolnoma stre, za svojo vlogo pa je prejela goyo za najboljšo stransko igralko. Za največje presenečenje filma so razglasili igralko Belen Rueda, častno goyo pa je prejel Jose Luis Lopez Vazquez.

Na podelitvi tudi španski premier
K priznanju nagrad, v Španiji po pomembnosti enakovrednih oskarjem, je prispeval tudi španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero, ki se je z ženo udeležil 19. podelitve in s tem postal prvi španski premier, ki je bil navzoč podelitvi teh filmskih nagrad.