Foto:
Foto:

S podelitve je kot zmagovalka odkorakala Charlize Theron, ki je bila za vlogo serijske morilke v nizkoproračunskem filmu Pošast nagrajena za najboljšo igralko preteklega filmskega leta. V moški sekciji je bil nagrajen Johnny Deep za vlogo kapitana Sparrowa v Piratih s Karibov.

Tako sta se pod nosom obrisala Bill Murray in Sean Pean, ki sicer veljata za glavna favorita pri oskarjevih nagradah.

Nagrade utrjujejo oskarjeve favorite
Nagrada za najboljši film je šla v roke ustvarjalcem Gospodarja prstanov: Vrnitev kralja, kar je film še utrdilo kot glavnega oskarjevega favorita. Nagradi za najboljši stranski vlogi sta prejela Tim Robbins za Skrivnostno reko in Renee Zellweger za vlogo v filmu Hladni vrh.

Nagrado SAG za življenjsko delo je prejel 92-letni Karl Malden za nepozabne vloge v filmu in na televiziji. Igralec srbskega rodu se je kot Mladen George Sekulovich rodil srbskim priseljencem, na newyorških odrih je prvič stal leta 1937, na filmu pa se je prvič pojavil leta 1940. Igral je v Ptičarju iz Alcatraza, Priznam, Kako je zmagal zahod, Cincinnati Kid in drugih filmih.

V kategorijah nagrad za dosežke na televiziji je bila za najboljšo humoristično nadaljevanko razglašena nedavno končana nanizanka Seks v mestu. Za vlogo v TV-filmu ali mini nadaljevanki sta bila nagrajena Al Pacino in Meryl Streep, oba za igro v filmu Angels in America. Za vlogo v dramski seriji so kolegi nagradili Kieferja Sutherlanda (24) in Frances Conroy (Pod rušo).

Združenje filmskih igralcev, ki svetovnemu občinstvu sicer daje še zadnje namige za dobitnike oskarjevih kipcev, ima okoli 1.300 članov in 5.800 takih, ki lahko oddajo svoj glas.

Cehovske nagrade tudi scenarijem
V soboto pa so podelili tudi stanovske nagrade za filmske scenarije. Pri nagradah, ki jih podeljuje ceh ameriških scenaristov (Writers Guild of America), sta se najbolje odrezala scenarija za filma Zgubljeno s prevodom in Ameriško razkošje. Scenarij Sofie Coppola za film Zgubljeno s prevodom je bil razglašen za najboljši izvirni scenarij. Robert Pulcini in Shari Springer Berman pa sta prejela nagrado za najboljšo scenaristično priredbo literarnega dela za Ameriško razkošje.

To je bila že 56. letna podelitev cehovskih scenarističnih nagrad, ki je potekala istočasno v New Yorku in Los Angelesu.