Vestern 3:10 za Yumo je sicer Foto: Kolosej
Vestern 3:10 za Yumo je sicer Foto: Kolosej
Razočarane gospodinje
Združenje je podelilo tudi nominacijo za najboljšo zasedbo v dramskih TV-nadaljevankah, kjer so bili nominirani Sopranovi, Boston Legal, Talenti v belem, The Close in Mad Men. Nominacije za najboljšo igralsko zasedbo v komičnih nadaljevankah pa so pripadle Entourage, 30 Rock, Razočaranim gospodinjam, The Office in Ugly Betty.
Johnny Depp
Poznavalci zakulisnega dogajanja so bili presenečeni, da se med nominiranci za najboljšo glavno moško vlogo ni znašel Johnny Depp, za vlogo v muzikalu Sweeney Todd. Foto: Reuters

Screen Actors Guild oziroma Združenje filmskih igralcev sicer še ni razglasilo končnih zmagovalcev, ampak je seznamu številnih nominirancev, ki so jih v preteklih tednih razglasili druga združenja in filmski kritiki, dodalo nove. Tisti, ki vneto spremljajo vso vročico, ki bo vrhunec dosegla februarja na podelitvi oskarjev, pa so vse bolj zmedeni, saj je morebitne zmagovalce vse težje napovedati.

Na vrhu je Penn
Na vrhu seznama nominacij igralskega ceha se je tako znašla Pennova drama Into the Wild, ki je prejela kar štiri nominacije, med drugim za najboljšo igralsko zasedbo, kar je najvišja nagrada združenja, medtem ko je bil Emile Hirsch nominiran za najboljšega glavnega igralca. Žirijo sta prepričala tudi Hal Holbrook in Catherine Keener, ki v Pennovem filmu nastopata v stranskih vlogah.

Zanimivo je, da se v ožji krog izbrancev za najboljšo igralsko zasedbo ni uspelo uvrstiti romantični drami Atonement in muzikalu Sweeney Todd.

Dobro kaže tudi bratoma Coen in Gilroyu
Dobro uvrstitev sta dosegla tudi kriminalni triler No Country for Old Men bratov Coen in triler Michael Clayton režiserja Tonya Gilroya, ki sta prejela vsak po tri nominacije. No Country je bil nominiran za najboljšo igralsko zasedbo, dodatno nominacijo za najboljša stranska igralca pa sta si prislužila še soigralca Javier Bardem in Tommy Lee Jones. Nominirana je bila tudi igralska zasedba Michaela Claytona, in sicer George Clooney za vlogo najboljšega igralca in Tom Wilkinson ter Tilda Swinton, ki v filmu nastopata v stranskih vlogah. Vseeno pa se filmu ni uspelo uvrstiti na seznam filmov z najboljšo igralsko zasedbo.

So se pa v tej najuglednejši kategoriji igralskega ceha znašli še muzikal Hairspray (Lak za lase), kriminalna drama American Gangster in vestern 3:10 za Yumo, ki so bili pri drugih podeljevalcih nominacij do zdaj večinoma spregledani.

Nominiranci med glavnimi igralci in igralkami
Med nominiranci za najboljšo glavno moško vlogo so se poleg Clooneyja in Hirscha znašli še Daniel Day-Lewis za vlogo v filmu There Will Be Blood, Ryan Gosling za komedijo Lars and the Real Girl in Viggo Mortensen za kriminalni triler Eastern Promises. Nominacije za najboljšo glavno žensko vlogo pa so si prislužile Cate Blanchett za vlogo v drami Elizabeta: Zlata doba, Julie Christie za vlogo z alzheimerjevo boleznijo obolele ženske v drami Away from Her, francoska igralka Marion Cotillard za vlogo pevke Edith Piaf v filmski biografiji La Vie En Rose, Angelina Jolie za vlogo žene umorjenega novinarja Daniela Pearla v filmu A Mighty Heart in Ellen Page za vlogo v komediji Juno, ki se na humoren način spopada s temo najstniške nosečnosti.

V stranskih vlogah so se najbolje odrezali ...
Med nominiranci za najboljšega stranskega igralca je poleg omenjenih žirija nominirala še Caseyja Afflecka za vlogo v filmu The Assassination of Jesse James By the Coward Robert Ford, Cate Blanchett za eno izmed upodobitev folk pevca Boba Dylana v biografski drami I'm Not There, igralki Swinton in Keener iz filma American Gangster in Amy Ryan za vlogo v filmu Gone Baby Gone.

The Screen Actors Guild Awards bo končne zmagovalce razglasil 27. januarja v Los Angelesu. Njihove nominacije so pogosto dober kazalnik, kdo se bo z zlatim kipcem po rdeči preprogi sprehodil na podelitvi največjih filmskih nagrad - oskarjev -, saj igralci sestavljajo največjo skupino glasovalcev filmske akademije oskarjev.