Foto:
Foto:
Zasukanec je animacija o krojaču, ki mu življenje zasuka ljubezen.

Animateko je na posebni projekciji v kinoteki v Montrealu predstavil njen direktor Igor Prassel. Na ogled sta bili večkrat nagrajeni animaciji Dvorišče Nejca Sajeta, ki je na tretji izdaji festivala dobila nagrado občinstva, in Zasukanec Špele Čadež, ki so ga na Animateki 2004 posebej omenili žiranti. Obe animaciji sta narejeni v lutkovni tehniki.

Košarka zmoti soseda ...
Sajetovo Dvorišče je nastalo pod okriljem produkcije Strup. Zgodba se dogaja na igrišču ob majhnem bloku na robu mesta, kjer otroci igrajo košarko. Njihova igra pa para živce sosedu Lazarju, ki jim zato neprestano krade žoge. Dvorišče so lani razglasili za zmagovalni film festivala slovenske animacije Izolanima, dobilo pa je tudi nagrado za najboljšo animacijo na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Žirija Animateke 2004 je o Sajetovi animaciji zapisala: "Preprosta zgodba, prikazana s prefinjenim ravnotežjem med zvokom, gibom in vizualno atmosfero."

... ljubezen pa krojača
Zasukanec Špele Čadež pa se vrti okrog krojača, ki svoje delo opravlja kar s pomočjo svojih misli. Stvari se zapletejo, ko v njegov vsakdan vstopi ljubezen. Animacija Čadeževe je bila razglašena za zmagovalni film tretje Izolanime, dobila je nagrado občinstva za najboljše študentsko delo na bruseljski Animi, enem največjih evropskih festivalov animacije, leta 2005 pa je prejela priznanje za najboljši prvenec na Festivalu slovenskega filma.

Tudi o naslednji Animateki
Igor Prassel se je v Montrealu srečal tudi z odgovornimi na kanadskem filmskem inštitutu National Film Board in z organizatorji Mednarodnega festivala animiranega filma v Ottawi. Govorili so o sestavi kanadskega programa za četrto Animateko, ki bo konec letošnjega leta.