O priljubljenosti serije priča tudi podatek, da je v letu 2012 v ZDA več kot 160 novorojenk dobilo ime
O priljubljenosti serije priča tudi podatek, da je v letu 2012 v ZDA več kot 160 novorojenk dobilo ime "Khaleesi", kar sicer ni ime, ampak titula ene od junakinj, Daenerys. Foto:
Dubrovnik
Hrvatje niso zamudili priložnosti za spodbujanje turizma: nemudoma so organizirali vodene oglede po snemalnih lokacijah iz serije.

Prve letošnje prizore so posneli v arboretumu Trsteno z igralkama Gwendoline Christie in Natalie Dormer. (Mimogrede, v prvi sezoni je kot "King's Landing", Kraljevi pristanek, statirala Malta, a ji je nato službo prevzelo srednjeveško hrvaško mesto.)

Producenti ameriške televizijske hiše HBO so se odločili, da bodo v Dubrovniku snemali na trdnjavah Minčeta in Bokar, pa tudi v starem mestnem jedru, parku Gradec in hotelu Belvedere. V priljubljenem hrvaškem turističnem mestu bodo tako v teh dneh snemale še televizijske zvezde, kot sta Sophie Turner in Tony Way.

Ekipe HBO-ja bodo letos v Dubrovniku dober mesec, v snemanje pa so vključili tudi na stotine domačih statistov. Zatem bodo prvič snemali tudi v Splitu. Predvajanje četrte sezone, ki so jo pred Hrvaško začeli snemati na Islandiji in Irskem, bodo začeli spomladi 2014, so napovedali v HBO-ju.

Ne le promocija, tudi čisto oprijemljiva korist
Direktor hrvaškega avdiovizualnega centra Hrvoje Hribar je dejal, da bo HBO letos na Hrvaškem porabil za snemanje približno 40 milijonov kun (5,3 milijona evrov), obenem pa bodo dobili približno osem milijonov kun (1,1 milijona evrov) od hrvaške države, ki subvencionira producentske hiše.

Dubrovniški župan Andro Vlahušić, ki je spremljal snemanje prvih letošnjih kadrov v Dubrovniku, je ob tem poudaril, da so letos turistične agencije že organizirale obiske navdušencev nad nadaljevanko, ki so so želeli v živo ogledati Kraljevi pristanek.

Najpopularnejša serija ta hip
Tri sezone Igre prestolov je spremljalo več kot 100 milijonov gledalcev, nadaljevanka pa je bila tudi večkrat nagrajena.