Film
Nebojša Glogovac
Nebojša Glogovac je bil izredno dejaven igralec na televiziji, v filmu in gledališču. Foto: IMDb
Film Ustava Republike Hrvaške, v katerem je Glogovac igral glavno vlogo transvestita, je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za najboljši manjšinski koprodukcijski film. Foto: IMDb

Dodaj v

Bitko z boleznijo izgubil srbski igralec Nebojša Glogovac

Za svoje dosežke prejel številne nagrade
9. februar 2018 ob 12:30
Ljubljana - MMC RTV SLO

Umrl je priznani in večkrat nagrajeni srbski igralec Nebojša Glogovac, ki smo ga pri nas nazadnje videli v izvrstnih filmih Rajka Grlića (Ustava Republike Hrvaške) in Srdana Golubovića (Krogi). Star je bil 48 let.

Srbski mediji poročajo, da je Glogovac ponoči umrl na pulmološkem oddelku Kliničnega centra Srbije, kamor so ga zaradi poslabšanega zdravstvenega stanja premestili dva dni prej. Pred desetimi dnevi je bil sprejet na Onkološki inštitut in že takrat so srbski mediji poročali, da je zelo hudo bolan.

Nebojša Glogovac se je leta 1969 rodil v Trebinju; ko je imel deček sedem let, se je družina preselila v Pančevo. Svojo ljubezen do igre je odkril že zgodaj: v takrat zelo priljubljeni seriji Bolji život (1987) je odigral majhno vlogo sošolca Slobodana Popadića.

Na Filozofski fakulteti v Beogradu je vpisal študij psihologije, a se po dveh letih premislil in leta 1990 presedlal na študij igre na Fakulteti dramskih umetnosti. Študiral je v generaciji, iz katere je izšlo več znanih imen srbskega kulturnega življenja, denimo Nataša Ninković, Vojin Ćetković in Sergej Trifunović.

Njegova prva filmska vloga je bila v filmu Vukovar, jedna priča, prva glavna pa v Naklepnem umoru (Ubistvo s predumišljajem) v režiji Gorčina Stojanovića. V njegovi plodni karieri gre izpostaviti še filme Do kosti (Do koske), Sod smodnika (Bure baruta) in nadaljevanko Družinski zaklad (Porodično blago), v kateri je igral Zlatka Gavrilovića. Slovenci se ga gotovo spomnimo tudi iz komedije Munje! in "hommagea košarki" Nebeška vaba (Nebeska udica).

Stransko vlogo je imel v enem najbolj nagrajevanih srbskih filmov zadnjih let, mozaični zgodbi Krogi, njegov morda največji dosežek pa je bila kompleksna glavna vloga v hrvaški drami Ustava Republike Hrvaške; iz kontradiktornega lika nacionalista Vjekoslava, ki se preoblači v žensko, ni poskušal narediti komične pojave "tipa v petkah" v maniri klasike Nekateri so za vroče, ampak precizen, niansiran portret ranljivega posameznika.

Med številnimi nagradami je za svoje dosežke prejel zlato areno v Pulju, nagrado Jugoslovanskega dramskega odra, nagrado Zorana Radmilovića, Sterijino nagrado za igro. Bil je poročen in oče treh otrok.

Ena od njegovih poslednjih vlog je bila v zgodovinski televizijski nadaljevanki Nemanjići – Rađanje kraljevin, ki jo bo srbska televizija šele začela predvajati.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
stewie
# 09.02.2018 ob 12:43
Ojoj, veliki igralec. Naj počiva v miru :(

Star je bil torej približno toliko kot Šugman, in za oba sem bil prepričan, da ju čaka še dosti izvrstnih vlog. In ko od novice o Jernejevi smrti še nisem povsem prišel k sebi, sem pred dnevi izvedel še za smrt komaj 3 letnega sina od Srdjana Todorovića, sedaj pa še tole! :(

Poleg filmov, ki so našteti v članku, je zame Glogovac še velik vtis naredil v filmih iz leta 2007: Past (Klopka, nekakšna balkanska verzija filma John Q s Denzlom Washingtonom, samo brez happy enda) in pa Hadersfild, narejenem po istoimenski gledališki predstavi. V tem filmu je tako dobro upodobil svoj avtističen in od zdravil načet lik Ivana, da bi po mojem lahko poslal Dustina Hoffmana in njegovega oskarja za vlogo v filmu Rainman nazaj v gledališko šolo.

Lahko bi objavili še, da je s predstavo Hamlet pred dobrim letom dni tudi gostoval v ljubljanski Drami.
ZagorCiko
# 09.02.2018 ob 12:54
Počivaj v miru
socrates
# 09.02.2018 ob 13:22
neeeee .... kakšen igralec, kakšen človek! RIP, Nebojša ....
Acinho
# 09.02.2018 ob 13:04
Veliki Nebojša, pravi šok ob prebiranju te novice danes zjutraj. Res "glumčina" v pravem smislu besede, kot temu rečejo na Balkanu.

Njegove zadnje velike vloge v filmu Rajka Grlića si žal še nisem ogledal, čeprav je bojda pravi masterpiece.

Ratko Polić je šel celo tako daleč, da ga je v enem izmed intervjujev na RTVSLO (pred kakšnim letom dni sem ga čisto slučajno ujel na televiziji) proglasil za najbolj talentiranega igralca svoje generacije v Evropi.

Definitivno velika izguba predvsem za srbsko gledališče in kinematografijo, pa tudi prostor celotne regije v kateri je deloval. Zares ogromno (preveč) velikanov s teh prostorov nas je v zadnjem času zapustilo.

Slava mu.
Rokobaroko
# 09.02.2018 ob 13:03
Dober teden nazaj sem ga gledal na HRT-ju v "Ustava Republike Hrvaške", fantastična igra... Legenda, počivaj v miru!
dimmukomun
# 09.02.2018 ob 12:49
Eden bolših igralcev,Legenda.
FancyBoy
# 09.02.2018 ob 12:46
Zelo simpaticen igralec....zal pa bolezen ne izbira.
feminist
# 09.02.2018 ob 15:47
Kad porastem bicu kengur, fantasticen film!

skupaj z Munjami en najboljsih hasisarskih filmov ever in nasploh eden najboljsih igralcev meni osebno.
danes zvecer bosta kengur in munje na sporedu v spomin - je treba zalost presekat s smehom.
petr144
# 09.02.2018 ob 13:50
Ne pozabit na Munje.... rezervni policaj....rolal smo se...
stewie
# 09.02.2018 ob 13:39
Ni bil Bolgar, temveč Srb. Bosanski Srb v bistvu, kot vidiš, piše da je bil rojen v Trebinju.
Verjetno je prav zato znal dobro upodabljat like od tam, denimo v Krogih, ter v filmu Žena z zlomljenim nosom. Tam je igral taksista, ki kot begunec dela in živi v Beogradu.
Kot taksist je blestel še v komediji Kad porastem biću kengur, ki ves čas izgublja živce, zato ga tudi kličejo Živac. Komedija, kakršne slovenski filmarji ne morejo posneti. Pa saj niso krivi sami, preprosto gre za razlike v mentaliteti narodov in posledično smisla za humor.
janbac
# 09.02.2018 ob 12:40
Najbolj se ga spominjam v filmu Država mrtvih, ki je igral skupaj z Radkom Poličem.

Počivaj v miru.
dkdj
# 09.02.2018 ob 18:02
Neverjetno, v tako kratkem času sta odšla najboljši srbski in slovenski igralec, Nebojša in Jernej. Pred tem pa legende Ljubiša, Bata, Dragan... kako žalostno. Naj mu bo lahka zemlja.
Enraha
# 09.02.2018 ob 14:37
Izjemen igralec. Eden najboljših, kar sem jih spremljal. Naj počiva v miru.
odprtizvezek
# 09.02.2018 ob 14:17
Se en velik igralec z nasih prostorov se poslovi. Pocivaj v miru!
stewie
# 09.02.2018 ob 12:47
Janbac - točno. Tisti film so posneli že leta 1997, ampak se je zapletlo pri postprodukciji in tako je film izšel šele po smrti režiserja Živojina Pavlovića (znanega tudi po filmu Nasvidenje v naslednji vojni), mislim da leta 2002.
Skratka, nekdo ki je enako prepričljivo igral tako v komedijah, kot tudi v resnih filmih. Od komedij mi je znan še po vlogi v filmu Bumerang, pravi črni balkanski komediji, ob gledanju katere sem skoraj padel s fotelja, sploh proti koncu...
twofours44
# 09.02.2018 ob 15:03
Kad porastem bicu kengur, fantasticen film!
stewie
# 09.02.2018 ob 12:49
FancyBoy - malo sem prebiral druge portale iz regije, bojda naj bi šlo za pljučni rak kot posledico kajenja. Kakorkoli, velika izguba za umetnost v regiji. Upam, da se bodo lahko razni patrioti zdržali nacionalističnih opazk v tem primeru.
velenjcan
# 09.02.2018 ob 16:19
Človek se vpraša, koliko so k temu pripomogle jugovojne in spremembe po njih.
Sicer pa bo Marina Tucaković, kot kaže, naslednja. Žal.
zmajmun
# 09.02.2018 ob 12:45
Jst se ga spomnem iz najboljše humoristišne serije na balkanu vseh časov
rip
https://youtu.be/NSzzMpTaO-o
https://youtu.be/tY1grBccfEs
Robiland
# 09.02.2018 ob 19:56
Zalosten dan. Mnogi izjemni igralci so nas zapustili kratkem casu.

Slava mu.
stewie
# 09.02.2018 ob 16:31
Feminist, nasmej se še zame ob legendarnih izjavah pandurja iz Munje! in Živca iz Kengura, kot so (objavljene v cenzuriranem originalu):

- Ruke gore! Širi noge! Beremo jabuke, tako......šta imamo ovo, marihuana, je l'? Odakle ti to? A našao si?.....Kako da ja nisam našao!
- - Šta si ti tu neki pregovarač? Zašto voziš kao manijak? Ajde, duni......Duni! Jao, pa ode dozvola, sine j****a, ode dozvola! Zemlja se raspada a ti piješ pivo i baš te boli!
- Dolče Gabana? Pa i njega ćemo da hapsimo, da znaš.
- Ajde p***e jedne, što ste se us***i, ja sam vaš! Rezervista. Pa dosadno mi je, treba da stojim šest sati i zaustavljam ljude. J****a, kad sam mrzio da studiram.
- Znaš ti, šta su to stajlisti? To su ti p****i sa zaposljenjem.
- 190 uz 100? Dobro si prošo. Sledeći put ću da ti nabijem trista sa dvesta! J**o te Mančester.
- Ako to ide u gornji desni, ti ideš u gornji urgentni, pa se onda pitaj, da li sam lud i koji mi k***c!
mr.cook
# 09.02.2018 ob 13:39
U miru, legendo . . .
Antipater
# 09.02.2018 ob 18:16
Bil je nadarjen igralec, ki ga je bilo z veseljem gledati. Srb iz Hercegovine, kot večina srbske športne elite.
Zadjo serijo v kateri je igral, Nemanjići, so prenehali predvajati, tudi snemanje nadaljevanj so prekinili. Odziv javnosti in kritika strokovnjakov je obrodilo sadove. Gre za subverzijo s strani drugosrbijanskih kadrov v RTS vključno z glavnim režiserjem in prikritim srbofobom Markovićem.
Izkrivljena zgodovinska dejstva, načrtno prikazovanje dinastije Nemanjićev v slabi luči...
https://www.intermagazin.rs/sve-greske-nemanjica/
https://www.intermagazin.rs/nemanjici-polemika-o-nakaradnoj-seriji-ili-nama/
Kazalo