V nordijski mitologiji Ragnarok pomeni nekaj podobnega kot
V nordijski mitologiji Ragnarok pomeni nekaj podobnega kot "Somrak bogov". Mit pripoveduje o zatonu vesolja, človeštva in ključnih likov iz mitološkega panteona, kot so Odin, Thor, Sol in Tir. Njihova mesta bodo zavzeli njihovi otroci - natančneje, otroci Odina, Thora in Sol - in tako začeli nov cikel življenja. Foto: IMDb
false
Novi napovednik daje slutiti, da so pri Marvelu pozorno gledali Varuhe galaksije in določene elemente skušajo tudi posnemati. Foto: IMDb

Že res, da so mu očitno odrezali dolge kodre, a Thor še zna vihteti svoj Mjolnir, dokazuje novi napovednik za spektakel Thor: Ragnarok, ki je včeraj eksplodiral na spletu.

Film, ki na časovni premici sledi zadnjemu "skupinskemu" podvigu Maščevalcev, Ultronovi dobi, bo tretji del samostojne franšize o bogu, ki je ujet na napačni strani vesolja. Tokrat ga čaka smrtonosen gladiatorski boj proti staremu prijatelju ("Hej, poznam ga iz službe!"), Hulku. Lahko preživi dvoboj in še pravočasno reši svoj rodni Asgard? Okrog tega se bo očitno vrtel novi film, ki v kinematografe prihaja novembra letos.

Več o Thorovi usodi bomo torej izvedeli pred zimo, že zdaj pa je jasno, da franšiza tudi pod taktirko novega režiserja ohranja svoje značilno ravnovesje med dinamičnimi sekvencami, zasičenimi barvami mavrice (pozabite na temačni, sivi spekter filmov DC Comics v režiji Zacka Snyderja) in humornimi vložki.

Chris Hemsworth se vrača kot naslovni junak, prav tako pa ne bo manjkal - med oboževalci še celo bolj priljubljen - njegov zlobni posvojeni brat Loki (Tom Hiddelston). Scenaristi so se sicer znebili Thorove punce Jane, ki jo je igrala oskarjevka Natalie Portman, je pa dobrodošel dodatek k franšizi Cate Blanchett kot negativka Hela. Zasedbo dopolnita še Valkyrie (Tessa Thompson), kar je prvi filmski nastop za ta stripovski lik, in Grandmaster (Jeff Goldblum), ter seveda stara znanca Odin (Anthony Hopkins) in Hulk (Mark Ruffalo).

Marvelov as v rokavu: zanimiv režiser
Svež vetrič v franšizi obeta novi režiser, Novozelandec Taika Waititi, ki je trenutno še vedno najbolj znan po svojih nizkoproračunskih, inteligentnih satirah (Kaj počnemo v temi, Lov na divjaka). "Poskušal sem ignorirati dejstvo, da že obstajajo drugi filmi o Thoru," je pred približno šestimi meseci izjavil režiser, ki obljublja, da bo njegova reinterpretacija likov "odbita". Da se ni odpovedal svojemu prepoznavnemu smislu za humor, je Waititi dokazal že lani, s kratkim skečem, ki ga je posnel za izdajo BluRay Stotnika Amerike: Državljanske vojne. V filmčku Thor pojasni, zakaj ga nismo videli v epskih bitkah Državljanske vojne (pravi, da ga sploh niso povabili).