Hollywoodsko stavko je na ulicah podprla tudi zasedba Talentov v belem, ene izmed nadaljevank, po katerih najbolj hlepi TV-občinstvo. A novih nadaljevanj (zaenkrat še) ne snemajo. Foto: Reuters
Hollywoodsko stavko je na ulicah podprla tudi zasedba Talentov v belem, ene izmed nadaljevank, po katerih najbolj hlepi TV-občinstvo. A novih nadaljevanj (zaenkrat še) ne snemajo. Foto: Reuters
Bo takole, prav nič bleščeče (posnetek je z razglasitve oskarjevskih nominacij), videti tudi sama podelitev oskarjev? Foto: MMC RTV SLO

Nasprotni strani naj bi le presegli razlike o najbolj perečih vprašanjih: o nadomestilih za projekte, ki jih distribuirajo prek spleta, oziroma koliko in kdaj bodo pisci plačani za projekte, ki jih po predvajanju na televiziji "pretočijo" na splet. Pogajalci naj bi dosegli velik napredek in po izjavah anonimnih virov za tiskovno agencijo AP naj bi bil dogovor morda oznanjen že v naslednjem tednu.

Scenaristi hočejo odstotke od spletnih zaslužkov
Studii so doslej vztrajali, da bi programske vsebine za določen čas spustili na splet, kar naj bi bilo promocijsko obdobje, med katerim pisci ne bi bili upravičeni do nadomestil. Potem ko so se le dogovorili o plačilu, pa so studii želeli omejiti honorar na fiksnih 1.200 evrov, a ceh hoče avtorjem zagotoviti odstotke od distributerjevega dobička. Nobena izmed strani ni želela komentirati zgornjih novic, so pa voditelji ceha povedali, da se "bojujejo za košček prihodnosti", saj se zavedajo, da bo zabava na spletu dobivala vse večji in morda prevladujoči tržni delež. Dogovor, če ga bodo dosegli, mora potrditi večina članov ceha.

Usoda oskarjev še ni znana
Trimesečna stavka hollywoodskih scenaristov je pripeljala zabavno industrijo do mrtve točke. Neformalna pogajanja z direktorji največjih medijskih družb so se začela 23. januarja, na njih naj bi se dogovorili o novi pogodbi glede filmov, televizije in digitalnih medijev.

Oljčno vejico so scenaristi ponudili že z odločitvijo, da bodo podpirali podelitev glasbenih nagrad grammy, potem ko so bojkotirali zlate globuse. A usoda oskarjev, ki jih bodo podelili 24. februarja, ostaja vprašljiva. Za zdaj scenaristi namreč še niso dali svojega blagoslova in ker jih podpira tudi igralski ceh, se lahko namesto bleščeče galaprirediteve zgodi, tako kot na globusih, še ena "dolgočasna tiskovka".

A organizatorji oskarjev in producenti so trdno odločeni, da bodo pripravili "nekakšen šov", s podporo sindikata ali brez nje - vseeno pa bi bilo s sodelovanjem scenaristov čisto drugače, saj bi si zvezdnikov lačno občinstvo napaslo oči na rdeči preprogi, ki vsako leto pomeni neprecenljivo promocijo za filmske studie in njihove izdelke.