Coppola, ki je svoj zadnji film The Rainmaker režiral pred desetimi leti, se na filmska platna vrača z deloma avtobiografsko dramo Youth Without Youth. Foto: EPA
Coppola, ki je svoj zadnji film The Rainmaker režiral pred desetimi leti, se na filmska platna vrača z deloma avtobiografsko dramo Youth Without Youth. Foto: EPA

Zadnji film The Rainmaker, ki ga je režiral sloviti ameriški režiser Francis Ford Coppola, smo lahko videli leta 1997. Zdaj, po desetih letih, pa na filmska platna prihaja njegov novi film Youth Without Youth, pri katerem se je preizkusil v vlogi režiserja in scenarista. Youth Without Youth, sicer filmska adapatacija novele Mircea Eliadeja, pripoveduje zgodbo ostarelega romunskega profesorja jezikoslovja Dominica Mateija, ki ga zadane strela in zopet postane mlad. Čeprav Matei, ki ga igra Tim Roth, ohrani spomine in izkušnje sedemdesetletnika, se njegovo telo spremeni v telo 30-letnika, ki mu čas ne more več do živega.

"Naslovni junak sem pravzaprav jaz"
Filmska zgodba se začne v Bukarešti leta 1938; začetno dogajanje spominja na vohunski triler, vendar se politične spletke pomaknejo v ozadje, ko se Matei zaljubi v mlado žensko, za katero se zdi, da se lahko vrača v preteklost. Namesto vojnega dogajanja film postane preplet romantične drame, številnih skrivnosti in filozofskih razmišljanj o nenavadnem čudežu, ki se je zgodil Mateiju. Coppola, ki je prostodušno priznal, da je naslovni junak v resnici dobršen del osebnosti prevzel po njem samem, si v filmu zastavlja mnogo vprašanj o tem, kako bi bilo, če bi se človek lahko vrnil v pretekli čas in začel znova ali imel zmožnost ustaviti proces staranja in živeti večno.

Ameriško-romunska naveza
Kot še poroča New York Times, bo novi film pohod po kinodvoranah začel oktobra v Italiji. Snemanje filma je potekalo v Romuniji, od koder prihaja tudi večji del filmske ekipe in igralcev. Režiser je povedal, da je snemanje potekalo v skoraj "gverilskih" razmerah zgolj z nujno potrebno tehnično opremo, v naslovnih vlogah pa sta zaigrala Tim Roth in Alexandra Maria Lara.