Chadwick Boseman na spektakularni svetovni premieri Črnega panterja. Statistke v ozadju predstavljajo vojsko Dora Milaje, ki brani Wakando. Foto: Reuters
Chadwick Boseman na spektakularni svetovni premieri Črnega panterja. Statistke v ozadju predstavljajo vojsko Dora Milaje, ki brani Wakando. Foto: Reuters
Kostumografija je silno pomemben element Črnega panterja: oprave različnih plemen so navdihnili tradicionalni kostumi z vseh koncev Afrike. Foto: IMDb
Črni panter
Eden izmed adutov Črnega panterja je kompleksen, zanimiv antagonist - Killmonger (Michael B. Jordan). Foto: IMDb

Čez nekaj dni bo jasno, ali bo Marvelov (torej Disneyjev) spektakel Črni panter pisal zgodovino: samo v petek je v ZDA zaslužil 70 milijonov dolarjev, čemur je treba dodati še 25 milijonov od četrtkovih predpremier. Ker je še prezgodaj za dokončne ocene, Disneyjevi analitiki izkupiček premiernega konca tedna v ZDA (konservativno) napovedujejo nekje od 190 do 205 milijonov dolarjev.

Lahko prekosi Maščevalce?
Črni panter bo najverjetneje brez težav podrl rekord najdonosnejše februarske premiere vseh časov (februar tradicionalno ni ravno mesec megaproračunskih filmov), čisto mogoče pa je, da bo ogrozil tudi rekord najuspešnejše premiere filma o superjunakih. Če hoče to lento, mora premagati Maščevalce in njihov 207-milijonski premierni konec tedna.

Ta hip je najdonosnejši "februarski" film še Deadpool, ki je pred dvema letoma v premiernem koncu tedna zaslužil dobrih 152 milijonov dolarjev.

Spektakel z 200-milijonskim proračunom, ki ga je režiral Ryan Coogler, simbolizira prelomen trenutek v hollywoodski zgodovini: to je najdražji film vseh časov s skoraj izključno temnopolto igralsko zasedbo in ustvarjalno ekipo. Wakandski kralj T'Challa oz. Črni panter je Chadwick Boseman, v zvezdniški igralski zasedbi pa so še Lupita Nyong'o, Michael B. Jordan, Daniel Kaluuya, Angela Bassett, Forest Whitaker ter Andy Serkis in Martin Freeman.

Zgodba se začne s T'Challajevim kronanjem na prestol Wakande, tehnološko najnaprednejšega naroda na svetu, ki svoje bogastvo dolguje dragoceni kovini vibranium. A Wakanda iz strahu pred kolonizatorskimi težnjami preostalega sveta svoje bogastvo skriva pod krinko revne "dežele tretjega sveta", kar za seboj potegne številne dileme okrog tega, kako etično je, da se humanitarno ne udejstvujejo v svetu. Črni panter je torej film, ki širi in preizkuša meje tega, kaj lahko pričakujemo od filma o superjunaku. (MMC-jevo recenzijo filma boste lahko prebrali v ponedeljek.)

V tednih pred premiero je okrog Črnega panterja vladalo silno vznemirjenje: v predprodaji je bilo kupljenih več vstopnic kot za kateri koli drug film doslej. V tem tednu so ga začeli predvajati skoraj povsod po svetu, tudi v slovenskih kinematografih (na premiero še čakajo v Rusiji, na Japonskem in Kitajskem.)

Pečat odobravanja tudi od kritikov
Navdušeni so tudi filmski kritiki: film ima na spletni strani Rotten Tomatoes trenutno 97 odstotkov pozitivnih ocen - tako visoko pri stroki ni kotiral doslej še noben Marvelov film (pa tudi nihče iz konkurenčnega DC-jevega stripovskega sveta, ki ga ekranizira studio Warner).