Nastopila je v nekaterih najbolj oboževanih delih sedme umetnosti iz časa klasičnega Hollywooda, kot so Kdo se boji Virginije Woolf?, Mačka na vroči pločevinasti strehi in Kleopatra.

Na začetku svoje filmske kariere leta 1946. Foto: AP
Na začetku svoje filmske kariere leta 1946. Foto: AP

Rodila se je leta 1932 s polnim imenom Elizabeth Rosemond Taylor. Rojena je bila v Londonu, njeni starši so bili Američani. Pri njenih sedmih letih so se zaradi druge svetovne vojne z družino vrnili v ZDA, natančneje v Los Angeles. Tam je začela hoditi na avdicije in prvo vlogo dobila že pri devetih letih.

Dvakratna oskarjevka je skupno zaigrala v več kot petdesetih filmih, prvega je posnela že pri desetih letih. Zaslovela je leta 1944, ko je pri dvanajstih letih nastopila v filmu Velika nagrada.

V filmu iz leta 1962 je Elizabeth Taylor upodobila Kleopatro. Foto: EPA
V filmu iz leta 1962 je Elizabeth Taylor upodobila Kleopatro. Foto: EPA

Filmska platna je najodmevneje naseljevala v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja, ko je med letoma 1958 in 1961 zaporedoma nanizala štiri nominacije za oskarja. Oskarja je dobila za glavni vlogi v filmih Butterfield 8 in Kdo se boji Virginije Woolf? Slovite so tudi njene vloge v Mački na vroči pločevinasti strehi, ustvarjenem po romanu Tennesseeja Williamsa, in Kleopatri.

Za naslovno vlogo v spektaklu Kleopatra je kot prva igralka v zgodovini dobila plačilo milijon dolarjev. "Če je nekdo dovolj neumen, da mi ponudi milijon dolarjev za film, gotovo nisem dovolj neumna, da bi ga zavrnila," je dejala o tedaj sporni plači. Prav v Kleopatri je prvič igrala z Richardom Burtonom, ki v filmu igra njenega ljubimca Marka Antonija, par pa sta postala tudi v zasebnem življenju.

Z Burtonom v kar dvanajstih filmih
Postala sta osrednja novica tabloidov, ker sta bila med najbolj slavnimi igralci časa in ker sta bila v tistem času oba poročena z nekom drugim. Vatikanski časnik jo je obtožil "erotičnega potepuštva". V filmih sta skupaj zaigrala dvanajstkrat. Poročila sta se leta 1964 in se deset let pozneje razšla. Nato sta se poročila in ločila še enkrat. Liz Taylor je bila poročena še s šestimi moškimi.

Napisala je tudi dve knjigi. Njena prva knjiga, Nibbles and Me (1946) je izšla je pri njenih 14 letih, v njej je popisovala "dogodivščine z udomačeno veverico". Leta 1964 je napisala še avtobiografijo.

Elizabeth Taylor v Afriki leta 1975 ... Foto: AP
Elizabeth Taylor v Afriki leta 1975 ... Foto: AP

Njeni štirje otroci so pripravili pogreb po judovskih običajih, saj je igralka pred poroko z Eddiejem Fisherjem leta 1959 prestopila v judovsko vero. Pokopana je v Velikem mavzoleju pod marmorno skulpturo, ki je nastala po navdihu italijanskega renesančnega mojstra Michelangela. Na istem pokopališču imajo svoj grob še drugi veliki ameriški umetniki, med njimi denimo Clark Gable, Jean Harlow, Walt Disney in Nat King Cole.