Sladkorno bolezen naj bi po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) imelo več kot 400 milijonov odraslih, kar je skoraj štirikrat več kot leta 1980. Foto: RTV SLO
Sladkorno bolezen naj bi po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) imelo več kot 400 milijonov odraslih, kar je skoraj štirikrat več kot leta 1980. Foto: RTV SLO
Presladko življenje
Režiserka Andrea Culková zaradi skrbi za svojega nerojenega otroka spremeni družinske prehranjevalne navade, to pa jo spodbudi tudi k raziskavi sladkorne industrije. Foto: RTV SLO

to bolezen tudi sama.

V dokumentarnem filmu Presladko življenje (v izvirniku Cukr blog) iz leta 2014 sledimo režiserki Andrei, ki se mora zaradi svoje bolezni izogibati vsem oblikam rafiniranega sladkorja. Vendar kmalu opazi, da to ni mogoče, sladkor je namreč povsod in v vsem. Zaradi skrbi za svojega nerojenega otroka spremeni družinske prehranjevalne navade, to pa jo spodbudi tudi k raziskavi sladkorne industrije.

Vse več otrok in mladoletnikov
Sladkor ubija. Sladkorno bolezen naj bi po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) imelo več kot 400 milijonov odraslih, kar je skoraj štirikrat več kot leta 1980. Po mnenju WHO-ja bi se bolezen lahko še drastično razširila zaradi sprememb prehranjevalnih navad ter manj gibanja ljudi po svetu.

Sladkorna bolezen je leta 2012 neposredno zahtevala okoli 1,5 milijona življenj. A zvišana raven glukoze v krvi, ki je povezana s sladkorno boleznijo, je bila istega leta odgovorna še za 2,2 milijona dodatnih, posrednih smrtnih primerov. V zadnjem času je vse več sladkornih bolnikov tudi otrok in mladoletnih oseb.

Začeti v domači kuhinji
Andrejina raziskava se začne na domači kuhinjski mizi in nadaljuje še pet let na različnih koncih sveta. Presladko življenje je tragikomična in čustvena zgodba, ki je hkrati tudi poučna in navdihujoča. Osvobodila vas bo "sladkornega bluza", kar je tudi angleški prevod naslova filma (Sugar Blues).

Andrea Culková (1977) je študirala na pedagoški fakulteti na Karlovi univerzi v Pragi in na oddelku za dokumentarni film na praški FAMU. Danes je mati treh otrok in borka za bolj zdrav svet, za njene filme pa je značilen poudarek na vizualni komponenti, vključevanje humorja in esejski pristop.

Dokumentarno oddajo Presladko življenje si lahko ogledate na prvem programu Televizije Slovenija drevi ob 21.30.