Simpsonovi, ki so bili navdih množici animiranih serij za odrasle, so v svojem dolgoletnem predvajanju osvojili veliko nagrad, med drugim 27 emmyjev. Foto: EPA
Simpsonovi, ki so bili navdih množici animiranih serij za odrasle, so v svojem dolgoletnem predvajanju osvojili veliko nagrad, med drugim 27 emmyjev. Foto: EPA
The Simpsons Guy
Epizoda The Simpsons Guy bo na sporedu prihodnjo jesen.
Seth MacFarlane
Seth MacFarlane, 'oče' in glas nekaterih likov v seriji Family Guy. Foto: EPA
Leta 2007 je družina Simpson dobila svoj celovečerni film.
Leta 2007 je družina Simpson dobila svoj celovečerni film. Foto: EPA

Na združenje risanke o Simpsonovih s serijo Family Guy bo sicer treba počakati na prihodnjo jesen, a srečanje družin je neizogibno, epizoda pa bo nosila naslov The Simpsons Guy. Mreža Fox, ki si mane roke s prigodami obeh ameriških disfunkcionalnih družin, po poročanju BBC-ja zgodbo opisuje nekako takole. Griffinove bo v svojem domu pozdravil Homer Simpson, ki bo svoje "albinoprijatelje" sprejel odprtih rok. Obe družini se hipoma spoprijateljita. Stewie je navdušen nad Bartom in njegovimi potegavščinami, Lisa se druži z Meg, odločena, da bo našla nekaj, v čemer je boljša od nje.
Medtem se zbližata obe gospodinji Marge in Lois, ki družno rentačita čez domača opravila, Peter in Homer pa se ne moreta zediniti, katero mesto ima boljše pivo – Springfiled ali Quahog.

Homer v poroti, Peter med kriminalci

Seriji Family Guy, katere gonilna sila je Seth MacFarlane, so večkrat očitali, da je preveč podobna Simpsonovim, kar ustvarjalcev obeh 'konkurenčnih' risank ne ustavi oziroma jih prej še spodbudi, da v risanki večkrat zbadajo like iz druge družine. Tako se denimo v Simpsonovih podoba Petra Griffina pojavi na seznamu kriminalcev, ki jih preverja italijanska policija. V eni izmed epizod serije Family Guy pa sedi v poroti, ki presoja v Petrovem procesu (obtožen je posedovanja prepovedanih substanc), ducat Simpsonovih likov. V zadnjem času se je neprijazna tekmovalnost vendarle omehčala, ko je ustvarjalec MacFarlane posodil glas v finalni epizodi 24. serije Simpsonovih.
Serija, ki se lahko pohvali s 27 emmyji
Obe risani seriji - Simpsonovi so na sporedu od leta 1989, Family Guy pa je pilotno epizodo doživel devet let pozneje - imata zajetno zaledje oboževalcev. Prva je po 530 epizodah najdlje predvajana ameriška animirana serija, ki je pobrala vse mogoče emmyje in druge nagrade, 527 milijonov pa prinesla še leta 2007 s celovečerno različico.
Family Guy, ki je ga je Fox po treh sezonah umaknil iz programa, nato pa ga je uspešna prodaja DVD-jev prepričala, da ga 2004 vrne na male zaslone, pa je do zdaj osvojil tri emmyje. Med drugim je bil nominiran tudi za emmyja za izjemno humoristično serijo. Prvič po letu 1961, ko je čast pripadala prazgodovinski družini Flinstonovi, je nominacija v tej kategoriji doletela kakšno animirano serijo.