Film Estrellita - Pesem za domov je v Skopju prejel zlato sonce, nagrado mednarodne žirije za inovacijo. Foto: FSF
Film Estrellita - Pesem za domov je v Skopju prejel zlato sonce, nagrado mednarodne žirije za inovacijo. Foto: FSF

Film pa je 6. filmski festival evropskega filma zapustil še s posebnim priznanjem žirije, ki ga je za svoj nastop prejel Marko Kovačević. Zlata zvezda za najboljši film je šla v roke estonskega režiserja Ilmerja Raga za film Klas, srebrno zvezdo za žirijo pa so namenili Nuriju Bilgu Ceylanu za turško Podnebje.

S scenarijem je najbolj prepričal Ognjen Sviličić s zgodbo filma Armina, za igralski dosežek pa je modra zvezda zasvetila igralki Izild le Besco za vlogo v švicarskem Pas deuce režiserke Jeanne Waltz. Poleg Kovačevića je posebno priznanje žirije za igro prejela še Arta Dobroši za vlogo v albanskem filmu Magično oko.

Skupne točke Cinedaysa in Liffa
Letošnji skopski festival je odprl canski nagrajenec 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva, ki smo si ga pred nedavnim lahko ogledali tudi na Liffu, ljubljanski in skopski festival pa sta imela skupnih še nekaj drugih filmov - Moj brat je edinec, Armin, Sanje o Kaliforniji in Svež zrak.

Zmagovalni pohod Estrellite
Očitno je imel Metod Pevec pri izbiri igralcev precej srečno roko, saj je film slavil tudi v Mannheimu, a takrat po zaslugi Silve Čušin, ki je prejela posebno nagrado za žensko vlogo. Film pa je bil nagrajen tudi v Cottbusu, kjer je prejel posebno nagrado dialog, ki jo podeljujejo za boljše razumevanje med kulturami.