Film Razredni sovražnik so navdihnili resnični dogodki. Zgodbo je Biček doživel kot srednješolec, ko je dijakinja zadnjega letnika naredila samomor. Temu je sledil upor njenih sošolcev proti šolskemu sistemu in profesorjem. Foto: Slovenski filmski center
Film Razredni sovražnik so navdihnili resnični dogodki. Zgodbo je Biček doživel kot srednješolec, ko je dijakinja zadnjega letnika naredila samomor. Temu je sledil upor njenih sošolcev proti šolskemu sistemu in profesorjem. Foto: Slovenski filmski center
false
Kot je poudaril Rok Biček ob lanski podelitvi nagrade LUX, je nagrajevanje Evropskega parlamenta zmaga za celoten evropski film, saj so vsi trije finalisti dobili možnost, da so predvajani po celotnem EU-ju in prevedeni v vse uradne jezike Unije. "Slovenski film si boljšo promocijo, ki smo jo dobili prek luxa, težko organizira," je dejal. Foto: Triglav film

Evropsko filmsko nagrado lux podeljuje Evropski parlament z namenom podpore evropski kinematografiji in spodbude režiserjem, da se lotijo vprašanj, povezanih z evropskimi vrednotami in socialnim položajem v Evropi.
Lani so evropski poslanci nagrado lux podelili poljsko-danski koprodukciji Ida Pawla Pawlikowskega, med kandidati za nagrado pa svoj najljubši film izbira tudi občinstvo prek spletne strani in na Facebookovi strani nagrade lux. Za najboljši film leta 2014 so gledalci med tremi finalisti – Razredni sovražnik, francoski film Banda punc režiserke Celine Sciamma in nagrajena Ida – izbrali prav Razrednega sovražnika. Vrsti nagrad, med drugim nagradi filmskih kritikov na Beneškem filmskem festivalu in vesni za najboljši celovečerec na nacionalnem filmskem festivalu v Portorožu, se je tako pridružila še nagrada občinstva audience mention.
Med deseterico za lux 2015 tudi slovenska koprodukcija Zenit
Ob tem so na 50. mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih razkrili še izbor desetih filmov, izmed katerih bo posebna žirija 24. julija izbrala tri finaliste za letošnjo nagrado lux, zmagovalca pa bodo konec leta z glasovanjem izbrali evropski poslanci. Slovenski gledalci si bodo vse tri filme v finalu lahko ogledali na brezplačnih projekcijah v vsaj treh izbranih krajih po Sloveniji.
Filmski dnevi LUX potekajo med oktobrom in decembrom po vseh državah EU, vsi filmski finalisti pa so prevedeni v vseh 24 uradnih jezikov. S tem filmska pobuda Evropskega parlamenta predstavlja edinstveni pristop, s katerim kljubuje jezikovni razdrobljenosti in evropskim filmom omogoča doseči ciljno občinstvo na širši ravni.
Deset najboljših filmov, ki jih je izbrala žirija na svojevrsten način, prikazuje evropsko naklonjenost različnim žanrom, zgodbam, umetniškim pristopom, sporočilom in čustvom. Med letošnjimi desetimi nominiranci je tudi hrvaško-srbsko-slovenski koprodukcijski film Zenit (Zvizdan) hrvaškega režiserja Daliborja Matanića, ki je maja prejel nagrado žirije za najboljši film v sekciji Posebni pogled na festivalu v Cannesu.