Emir Kusturica si je zamisli festival, ki ne bo tak kot drugi tovrstni dogodki. Po njegovem mnenju je na teh vse bolj v središču oglaševanje, ob tem pa filmi izgubljajo pomen, avtorji pa postajajo osebe, ki jih v samem svetu filma odrivajo. Foto: EPA
Emir Kusturica si je zamisli festival, ki ne bo tak kot drugi tovrstni dogodki. Po njegovem mnenju je na teh vse bolj v središču oglaševanje, ob tem pa filmi izgubljajo pomen, avtorji pa postajajo osebe, ki jih v samem svetu filma odrivajo. Foto: EPA
Nikita Mihalkov
Peter Handke
Emir Kusturica je na čelo žirije povabil avstrijskega pisatelja Petra Handkeja, ki zadnja leta buri duhove zaradi svojega odnosa do srbskega naroda, njegove vloge v balkanskih razprtijah in do nekdanjega jugoslovanskega voditelja Slobodana Miloševića. Foto: EPA

Festival, za katerega pravi Kusturica, da je tako kot večina njegovih idej nastal kot nekaj skromnega, nato pa se je razrasel do skoraj nemogočih finančnih razsežnost (srbska država je festivalu namenila 4 milijone dinarjev - približno 50.000 evrov), bo potekal od 14. do 21. 1. na Mokri Gori. Dogodek bo po besedah direktorja festivala nekakšna delavnica, srečanje mladih avtorjev, ki šele prihajajo, in tistih, ki so že uveljavljeni.

Na čelu žirije Peter Handke
V tekmovalnem programu bodo na ogled filmi študentov iz 12 držav - Češke, Grčije, Italije, Poljske, Slovaške, Rusije, Velike Britanije, ZDA, Kube, Španije, Francije in Srbije. Ob koncu festivala bodo podelili nagrade (zlato, srebrno in bronasto jajce), dobitnike katerih bo izbirala žirija, ki jo bo predsedoval avstrijski pisatelj Peter Handke.

Obisk znanih imen
V sekciji Sodobne avtorske tendence si bo mogoče ogledati izbor filmov nove produkcije, katerih avtorji bodo tudi gostje festivala in bodo vodili delavnice s študenti filmskih šol. Organizatorji napovedujejo obisk režiserjev Fatih Akin (Na drugi strani), Christian Mungiu (4 meseci, 3 tedni in 2 dneva) in igralca Razvana Vasilescuja (California Dreamin'). Pripravljajo tudi Mihalkovo retrospektivo, napovedan pa je še prihod igralca Mikija Manojlovića. Zamislili so si tudi sekcijo Evergreen, ki bo predstavila film Poštar Michaela Radforda.

Usklajevanje avtorstva s komercialno platjo kinematografije
Ker je prepričan, da so vsi obrazci festivalov po svetu bolj ali manj izčrpani, želi Kusturica z novim festivalom ustvariti nekakšno delavnico.

"Eden od ciljev je razdelava ideje, kako uskladiti avtorstvo s komercialno platjo kinematografije, ker se v sodobni produkciji dogaja ravno nasprotno. Avtorstvo je porinjeno na obrobje. Na festivalih gre v glavnem za oglaševanje, filmi izgubljajo na pomenu, avtorji pa postajajo osebe, ki se težko preživljajo in ki jih v samem svetu filma odrivajo," je ob predstavitvi festivala pojasnil Kusturica in pri tem poudaril, da ne govori kot nekdo, ki je razočaran nad življenjem in filmom, temveč kot človek, ki želi svojo energijo in moč uporabiti za krepitev avtorskih osebnosti.

Čeprav je po direktorjevih besedah tamkajšnja kino dvorana s sto sedeži tehnično odlično opremljena, hkrati ne omogoča množičnega festivala, saj lahko sprejme le 150 do 200 obiskovalcev.