Antoneta Alamat Kusijanović se je v svojem kratkem filmu na subtilen način dotaknila odnosov med najstniki, ki se z odraščanjem srečujejo z različnimi pastmi medsebojnih odnosov. Foto: Blade produkcija
Antoneta Alamat Kusijanović se je v svojem kratkem filmu na subtilen način dotaknila odnosov med najstniki, ki se z odraščanjem srečujejo z različnimi pastmi medsebojnih odnosov. Foto: Blade produkcija
V modrino
Antoneta Alamat Kusijanović (druga z desne) v Slovenskem filmskem centru. Foto: Slovenski filmski center

Film v modrino, s katerim se je hrvaška režiserka mlajše generacije Antoneta Alamat Kusijanović predstavila že na Berlinalu in v Cannesu in pritegnila tudi pozornost Ameriške filmske akademije, je zdaj na otroškem filmskem festivalu v Chicagu pobral še prvo nagrado žirije v kategoriji kratkih akcijskih filmov. Omenjeni otroški filmski festival v Chicagu je kvalifikator za oskarje, tako da je film V modrino z nagrado zdaj med kandidati za morebitno nominacijo za oskarja v kategoriji kratkih akcijskih filmov (Live Action Short).

Kusijanovićeva je scenarij za film napisala skupaj s Christino Lazaridi, ki poučuje na Univerzi Columbia v New Yorku. Tam je nadaljevala študij po končani diplomi na zagrebški fakulteti za film in televizijo, zato je film nominiran v sklopu igranih filmov, ki so nastali pod okriljem domačih filmskih šol.

Odnosi med odraščajočimi najstniki
Kratki film pripoveduje o trinajstletni Juliji, ki se iz nasilnega doma z materjo umakne na idiličen hrvaški otok, kjer je nekoč odraščala. Veseli se, da bo obudila prijateljstvo z Ano, ki pa več pozornosti namenja svojemu fantu. Anina zavrnitev pri Juliji odpre nezaceljene rane nasilne preteklosti in v njej prebudi nasilno pošast, za katero je mislila, da jo je pustila za seboj. Prvi kratki film, ki ga je kot manjšinsko koprodukcijo podprl Slovenski filmski center, je poglobitev v kompleksnost medsebojnih odnosov odraščajočih najstnikov.

Za filmom stoji mednarodna filmska ekipa: za fotografijo je zaslužen Marko Brdar, zvočno podobo filma so zaupali mlademu skladatelju Ivanu Marinoviču, Juliju Zorniku iz Slovenije in francosko-ruskemu skladatelju Evgeniju Galperinu. Montaža je delo Korejke Miniji Kang, prav tako z newyorške univerze Columbia. V filmu igrajo Gracija Filipović, Vidaković Natrlin, Dominik Duždević, Andro Režić, Nataša Dangubić in Marija Kohn. Film je nastal v koprodukciji slovenske hiše Blade produkcije.

Mednarodni otroški filmski festival v Chicagu vsako leto predstavi in nagradi najbolj inovativne in izobraževalne filme za otroke, družine in študente. Prvič so nagrade podelili davnega leta 1983.