Dnevi etnografskega filma predstavljajo tako zgolj opisne filme kot tudi filme, ki problematizirajo kompleksne težave, povezane s kulturami in njihovim spreminjanjem. Foto: EPA
Dnevi etnografskega filma predstavljajo tako zgolj opisne filme kot tudi filme, ki problematizirajo kompleksne težave, povezane s kulturami in njihovim spreminjanjem. Foto: EPA
Asen Balikci
Na festivalu Dnevi etnografskega filma se predstavlja tudi Asen Balikci, ki velja za starosto etnografskega filma.
Trubači iz Guče
Na Dnevih etnografskega filma je na sporedu tudi film o trubačih iz Guče. Foto: EPA

V Slovenskem etnografskem muzeju so se začeli Dnevi etnografskega filma, katerih kakovost potrjuje že to, da je bil dogodek letos sprejet v mrežo festivalov etnografskega filma. Na ogled bodo filmi režiserjev z vseh koncev sveta; nekateri predstavljajo zgolj opazovalne dokumentarce, drugi so v Ljubljano poslali filme, ki obravnavajo kompleksnejša, s kulturnimi spremembami povezana vprašanja. Festival, ki se konča 23. maja, bo potekal tudi v Mestnem muzeju, kjer bodo med drugim predvajali še študentske etnografske filme.

Posebnost festivalskega programa je sekcija Vizualna gradiva s komentarjem, v kateri avtorji predstavljajo še nezmontirano gradivo in ki obenem pomeni ukvarjanje z vprašanjem, kakšen naj bi bil pravi način vizualnega predstavljanja etnografskih tematik. Ta izsek iz programa tudi odpira festival, katerega uradno odprtje bo danes zvečer, in sicer v Atriju ZRC.

Starosta etnografskega filma spregovori
Pomembna novost letošnje izvedbe festivala so tuji gostje, med katerimi je nekaj pomembnih imen svetovnega etnografskega filma. Na prvem mestu velja omeniti Asena Balikcija, ki velja za starosto mednarodnega etnografskega filma. Ta bo v četrtek, 22. maja, ob 17.00 v Kulturno-informacijskem centru Na Trgu francoske revolucije predstavil svoje zadnje filme; Balikcijevem nizu sledi zanimiva produkcija njegovega rojaka Antoniija Doncheva Muslimanski labirinti. Istega dne bo na vrsti tudi vrhunec Dni etnografskega filma. Ob 20.00 bo Slovensko etnološko društvo podelilo nagrado Nika Kureta za etnografski film, ki pomeni priznanje ne le za filmsko produkcijo, temveč tudi za druga prizadevanja na področju etnografskega filma.

Filmi o Sardiniji in njenih ljudeh
Ker smo že omenili Balikcija, moramo nekaj besed nameniti še drugemu častnemu gostu festivala. To je Allison Jablonko, dolgoletna predavateljica na Poletni šoli vizualnega v Novi Gorici, med gosti pa bo tudi Nizozemec Eddy Appels, direktor festivala Beeld voor beeld, ki bo predstavil sodobne usmeritve v nizozemski vizualni antropologiji. Kot predavatelj pa bo nastopil tudi Paolo Piquereddu, ki v Ljubljani predstavlja program sardinskih etnografskih filmov.

Ustvarjalci etnografskih filmov seveda ne uživajo tako velikega slovesa kot režiserji igranih filmov, pa vendar omenjamo imena, podpisana pod filmi, ki bodo predstavljeni na tokratni, drugi izvedbi Dni etnografskega filma. Napovedane so projekcije del Evgenija Aleksandrova, Asena Balikcija, Petra Bielle, Davida MacDougalla, Metje Postma, Björna Reinhardta, Jaya Rubyja, Froda Storaasa, Huga Zempa, organizatorji pa kot zanimive priporočajo tudi študentske filme Granada Centra za Vizualno Antropologijo iz Manchestra.