Nicole Kidman je v Zimbabveju zbudila politične strasti. Foto: EPA
Nicole Kidman je v Zimbabveju zbudila politične strasti. Foto: EPA
Robert Mugabe meni, da je film prevajalka osebni napad nanj. Foto: EPA

V zimbabvejskem časniku Herald, ki uživa podporo oblasti, je nedavno izšla ostra kritika hollywoodske uspešnice Prevajalka, ki je julija za krajši čas igrala v tamkajšnjih kinematografih. V članku so domnevno proti-zimbabvejsko propagando vrgli v isti koš z nedavnim pozivom avstralskega zunanjega ministra Alexandra Downerja, ki se je zavzel za to, da bi mednarodno sodišče predsednika Mugabeja obsodilo zločinov proti človeštvu.

Predsednik Mugabe je izjavil, da je filma le del obsežne zarote ameriške obveščevalne službe CIE in da je to še en dokaz, “da sovražniki Zimbabveja ne počivajo”.

V visokoproračunski politični drami sta nastopila Sean Penn in Nicole Kidman; slednja je odigrala vlogo simultane prevajalke v sedežu Združenih Narodov, ki med delom nekoč po naključju prisostvuje kovanju zarote proti predsedniku neke afriške države; diktatorja naj bi ustrelili, ko bi se prišel zagovarjat zaradi obtožb etničnega čiščenja.

Država Matobo zveni nekam znano
Čeprav v filmu beseda teče o (izmišljeni) državi Matobo in njenem predsedniku Zuwaniju, so mnogi kritiki v njiju videli karikaturo Mogabeja oziroma zimbabvejske politične situacije. Tamkajšnja vlada zahodne države že dalj časa krivi za propad gospodarstva in vrtoglavo rast inflacije, Veliko Britanijo pa tudi namer o ponovični kolonialni podreditvi Zimbabveja.

V Heraldu so zapisali tudi, da bi se morali bolj načrtno zoperstavljati evro-ameriškemu imperializmu, saj gre za bitko tako na gospodarski kot tudi družbeni in kulturni ravni.